United Cup: Lehečka zaskočil Zvereva, dominovala i Bouzková. Češi vedou nad Německem 2:0!

- Redakce

Čeští tenisté vedou na United Cupu po sobotních dvouhrách nad Německem 2:0. O velké překvapení se na úvod hracího dne postaral Jiří Lehečka, jenž porazil po skvělém výkonu bývalou světovou dvojku Alexandera Zvereva a zaznamenal svůj druhý kariérní skalp soupeře z TOP 20 žebříčku. Na svého krajana následně navázala i Marie Bouzková, rovněž ona neztratila s Jule Niemeierovou ani sadu. Na programu byla i další pětice zápasů základních skupin.

Lehečka přehrál po fantastickém výkonu Zvereva!
Jiří Lehečka (81.) se na týmovém United Cupu v Sydney blýskl hodně cenným skalpem! Jednadvacetiletý Čech rozehrál sérii s Německem překvapivou, leč zcela zaslouženou výhrou proti Alexanderu Zverevovi (12.). Bývalou světovou dvojku udolal mladoboleslavský rodák po skvělém a nebojácném výkonu za hodinu a 32 minut poměrem 6:4 a 6:2.

Za stavu 1:1 dokázal Lehečka odvrátit dva soupeřovy brejkboly, což se v šestém gemu povedlo na podání rovněž favoritovi. První brejk se tak zrodil až v desáté hře, kterou získal Lehečka na příjmu skrze shodu. Hned v úvodním gemu druhého setu utekl Lehečka ze stavu 0:40 a celkem čtyř brejkbolů, aby se vzápětí dostal do náskoku 3:1. První brejk sice ještě navzdory vedení 40:15 nepotvrdil, vzápětí ale loupil na příjmu znovu, přičemž následovala čistá hra na servisu a v samém závěru ještě jeden brejk.

Zverev odehrál na okruhu první soutěžní zápas od červnového zranění z Roland Garros, kde si přetrhl vazy v kotníku. Během prosince se nicméně představil na dvou exhibicích, na nichž porazil Novaka Djokoviče či Dominica Thiema. Pro Lehečku jde o druhý kariérní triumf nad soupeřem z elitní dvacítky žebříčku. Český tým se díky jeho zápisu ujal vedení 1:0.

Bouzková s Niemeierovou nezaváhala, Češi vedou nad Německem už 2:0
Po krajanu Lehečkovi uspěla na United Cupu rovněž Marie Bouzková (24.). Ta splnila roli papírové favoritky proti Jule Niemeierové (65.) a zvýšila triumfem 6:2 a 7:5 vedení českého výběru nad Německem na 2:0.

Bouzková nečelila do stavu 6:2 a 5:4 jedinému brejkbolu, v desátém gemu druhé sady ale po dvou nevyužitých mečbolech o servis přišla. Zlepšená hra nicméně notně chybující Němce nevydržela dlouho, ve dvou zbylých gemech získala Niemeierová dohromady jen dvě výměny. Do druhého hracího dne tak bude vstupovat sestava kapitána Jiřího Vaňka se třemi pomyslnými mečboly.

V akci i další hvězdy světového tenisu
Kromě utkání Česka s Německem se hraje ještě dalších pět zápasů. Do United Cupu vstoupily například Španělsko a Polsko, díky čemuž se na kurty dostaly i největší hvězdy, které na turnaji smíšených týmů jsou. Za Španěly se představil Rafael Nadal, jenž ve skupině D nestačil po velké bitvě na Brita Camerona Norrieho poměrem 6:3, 3:6 a 4:6.

Za Polsko naskočila do utkání světová jednička Iga Šwiateková, jež ve skupině B nedala šanci Kazašce Julii Putincevové (6:1, 6:3).

Program 3. hracího dne United Cupu

Skupina C (Sydney)
Německo – Česká republika 0:2x
Alexander Zverev – Jiří Lehečka 4:6, 2:6
Jule Niemeierová – Marie Bouzková 2:6, 5:7

Skupina D (Sydney)
Španělsko – Velká Británie 0:2x
Rafael Nadal – Cameron Norrie 6:3, 3:6, 4:6
Nuria Parrizasová-Diazová – Katie Swanová 6:3, 1:6, 2:6

Skupina A (Perth)
Belgie – Bulharsko 1:1x
Alison Van Uytvancková – Isabella Šinikovová 6:1, 3:6, 6:3
David Goffin – Grigor Dimitrov 4:6, 5:7

Skupina F (Perth)
Chorvatsko – Argentina 2:0x
Donna Vekičová – Maria Lourdes Carleová 6:0, 6:4
Borna Čorič – Francisco Cerundolo 7:5, 6:4

Skupina E (Brisbane)
Brazílie – Norsko 2:0x
Beatriz Haddad Maiaová – Malene Helgová 6:4, 6:2
Felipe Meligeni Alves – Viktor Durasovic 6:3, 6:3

Skupina B (Brisbane)
Polsko – Kazachstán 1:1x
Iga Šwiateková – Julia Putincevová 6:1, 6:3
Daniel Michalski – Timofej Skatov 6:7(7), 2:6