Kovalík v úvodu sezony překvapuje a míří do první světové stovky

- Petr Šístek

Jozef Kovalík v loňském roce zaznamenal významný vzestup z 259. místa žebříčku ATP až na 117. pozici. Jeho další kariérní metou je tak pochopitelně průnik do elitní světové stovky, kterému se přiblížil hned na prvním turnaji sezony, když v Čennaji postoupil do čtvrtfinále.

Slovenský tenista na sebe poprvé na podnicích kategorie ATP upozornil vloni v Mnichově, kde rovněž postoupil mezi nejlepší osmičku. Závěr sezony se mu ale na halových turnajích příliš nevydařil, jelikož v kvalifikaci podniku v Basileji i doma v Bratislavě skončil již v prvním kole.

Do nového ročníku ale rodák z Bratislavy vletěl jako uragán, když prošel kvalifikací turnaje ATP v indickém Čennaji bez ztráty setu. V úvodním kole hlavní soutěže poté svedl úspěšnou třísetovou bitvu s Gastãem Eliasem, avšak v osmifinále mu stála v cestě turnajová jednička a aktuálně šestý hráč světa Marin Čilič.

Kovalík se ale dokázal vzepřít roli výrazného outsidera a loňského finalistu Davisova poháru přehrál v po téměř tříhodinové bitvě výsledkem 7:6(5), 5:7 a 7:5, čímž zaznamenal nejcennější skalp své dosavadní kariéry.

Čtyřiadvacetiletý tenista se tak výrazně přiblížil první stovce světového žebříčku, jejíž by se měl v brzké době stát součástí, což potvrzují i slova jeho bývalého trenéra. „Myslím si, že je načase aby Jožo tento rok vyměnil "challengerovou komunitu" za ATP Tour, jelikož to svými výkony potvrzuje stále častěji. Porazit hráč top 10 je velký výsledek, který je velmi motivujícíc do dalšího utkání. Doufám, že si bude věřit a s pokorou se zakousne do dalšího protivníka. Myslím si, že jeho potenciál ještě zdaleka není naplněný a věřím, že co nejdříve uvidíme na dvouciferných příčkách světového žebříčku," nechal se pro tenisovysvet.sk slyšet Karol Kučera, který Kovalíka vedl v letech 2014 a 2015.