United Cup: Češi prohrávají po úvodním dnu s USA 0:2. V problémech i Argentinci a domácí Australané

- Redakce

Tenisová sezóna 2023 začala předčasně už 29. prosince, kdy vypukl týmový United Cup. Do zbrusu nové soutěže vstoupila hned první hrací den také česká reprezentace, která v Sydney měří síly s nabitým výběrem Spojených států amerických. S největším favoritem na zisk titulu prohrává výběr kapitána Jiřího Vaňka po čtvrtku 0:2 na zápasy, a bude tak muset v pátek zabrat. Jiří Lehečka nejprve podlehl navzdory sympatickému výkonu 3:6 a 4:6 Tayloru Fritzovi. Podobným výsledkem skončil rovněž duel Marie Bouzkové s Madison Keysovou. Češka měla v obou setech výhodu brejku, nakonec ale padla po výsledku 4:6 a 3:6. Skóre 0:2 na zápasy tíží také domácí Australany či Argentinu, tedy týmy, které před startem soutěže přišly o mužské týmové jedničky.

Lehečka padl po dobrém výkonu s Fritzem
Jiří Lehečka (81.) rozehrál premiérový ročník United Cupu porážkou 3:6 a 4:6 se silně favorizovaným Taylorem Fritzem (9.) ze Spojených států.

Mladoboleslavský rodák si nicméně v utkání s devátým hráčem světa nevedl vůbec zle. Až na nepovedený vstup do zápasu, během něhož se Lehečka prezentoval osmi ztracenými míči v řadě, byl semifinalistovi listopadového Turnaje mistrů maximálně vyrovnaným soupeřem. Ve druhém setu dokonce působil Lehečka na podání dlouho jistějším dojmem.

Na příjmu ale bohužel nevyužil dva brejkboly, aby za stavu 4:4 podruhé v duelu klopýtl při svém servisu. Fritz vrátil při brejkbolu smeč i stopvolej a následně klání po hodině a čtvrt trvání dopodával.

Bouzková podlehla Keysové, Češi prohrávají s USA 0:2
Český tým prohrává na United Cupu po úvodním hracím dnu se Spojenými státy 0:2 na zápasy. Po krajanovi Lehečkovi neuspěla v australském Sydney ani Marie Bouzková (24.), jež podlehla 4:6 a 3:6 Madison Keysové (11.).

Oba sety přitom měla rozehrány parádně, když se rychle zhostila úvodních brejků. Ani v jednom případě je ale nezvládla Bouzková při vlastním podání potvrdit, aby pak v koncovkách dějství ztratila servisy podruhé. S bývalou světovou sedmičkou tak neuhrála rodačka z Prahy sadu ani v druhém vzájemném utkání.

Australané bez Kyrgiose prohrávají 0:2
Bez Nicka Kyrgiose vstoupili do United Cupu domácí Australané, kterým ale změny v nominaci nadělaly problémy. Do souboje mužských jedniček totiž musel naskočit Alex De Minaur, který měl původně hrát až v pátek proti Danu Evansovi. Se světovou čtrnáctkou Cameronem Norriem však tahal za kratší konec a padl dvakrát 3:6.

Jelikož do ženského utkání nastoupila až 772. hráčka světa Zoe Hivesová, bylo jasné, že Australané budou po prvním dnu ve velkých problémech. Podle očekávání nestačila domácí tenistka na Katie Swanovou, se kterou prohrála 4:6, 3:6 a Austrálie tak po prvním hracím dnu prohrává 0:2.

Argentině přidělal vrásky Schwartzman
Absenci na United Cupu musí řešit také Argentinci. Z turnaje se totiž odhlásila jejich jednička Diego Schwartzman a i tato ztráta se negativně projevuje na výsledcích tohoto týmu. Po prvním dnu totiž Argentina prohrává s Francií 0:2, když Francisco Cerúndolo nestačil na Arthura Rinderknecha, s nímž prohrál 4:6, 2:6.

Jelikož Argentina sázela na mužské tenistky, kteří měli týmu přinést dva body a vynutit si rozhodnutí v závěrečné smíšené čtyřhře, naděje na úspěch jihoamerického celku se s odhlášením Schwartzmana extrémně snížily. Jak se totiž dalo očekávat, v ženské části, ve které patří Argentina k nejslabším na turnaji, nedokázala Maria Carleová překvapit favorizovanou Alizé Cornetovou a prohrála 2:6, 1:6.

Program 1. dne United Cupu

Skupina C (Sydney)
USA – Česká republika 2:0x
Taylor Fritz – JIŘÍ LEHEČKA 6:3, 6:4
Madison Keysová – MARIE BOUZKOVÁ 6:4, 6:3

Skupina D (Sydney)
Austrálie – Velká Británie 0:2x
Alex de Minaur – Cameron Norrie 3:6, 3:6
Zoe Hivesová – Katie Swanová 4:6, 3:6

Skupina A (Perth)
Řecko – Bulharsko 2:0x
Despina Papamichailová – Isabella Šinikovová 3:6, 6:4, 6:1
Stefanos Tsitsipas – Grigor Dimitrov 4:6, 6:2, 7:6(4)

Skupina F (Perth)
Francie – Argentina 2:0x
Alizé Cornetová – Maria Carleová 6:2, 6:1
Arthur Rinderknech – Francisco Cerúndolo 6:4, 6:2

Skupina E (Brisbane)
Itálie – Brazílie 1:1x
Martina Trevisanová – Beatriz Haddadová Maiaová 2:6, 0:6
Lorenzo Musetti – Felipe Meligeni Alves 6:3, 6:4

Skupina B (Brisbane)
Švýcarsko – Kazachstán 2:0x
Belinda Bencicová – Julia Putincevová 7:6(0), 6:3
Marc-Andrea Hüsler – Timofej Skatov 4:6, 6:3, 6:3