ATP

Čorič po comebacku roku: Přestal jsem tvrdě pracovat, byl jsem samolibý

- Radek Štohl

Comeback roku na okruhu ATP připadl Bornu Čoričovi. Šestadvacetiletý Chorvat odehrál poslední loňský turnaj začátkem března, do soutěžního kolotoče se vrátil téměř po roce. Po bídném startu nakonec zakončil sezonu 2022 na 26. místě žebříčku dvouhry.

Byl to velmi špatný návrat. Z úvodních sedmi zápasů urval pouze jediný. Rozjel se až začátkem června, v polovině roku ovládl challenger v italské Parmě. Ve druhé polovině srpna navíc dobyl Masters v Cincinnati, kde vyřadil Rafaela Nadala nebo Stefanose Tsitsipase. V závěru sezony ještě uhrál semifinále na akci ATP ve Vídni.

Bývalý 12. singlista světa tak po nevydařeném úvodu sezony může být se svým aktuálním postavením spokojený. Jako začínající tenista mezi profesionály ovšem očekával, že bude na vyšších příčkách. „V osmnácti devatenácti letech jsem se dostal na 33. místo žebříčku dvouhry. Nebyl jsem schopný se s tím vypořádat,“ přiznal Čorič.

„Čekal jsem, že to bude mnohem jednodušší – myslel jsem si, že hned další rok budu v TOP 15, o sezonu později mezi nejlepší pětkou. A že dva tři roky potom se třeba stanu světovou jedničkou. Přestal jsem tak tvrdě pracovat. Byl jsem příliš samolibý.“

„Nezlepšoval jsem se, mezi lety 2015 až 2019 jsem v podstatě byl na stejné úrovni. Když se však podíváte na moji hru v mých 24 letech a nyní, tak je mezi tím obrovský rozdíl. Uvědomil jsem si, že něco potřebuji změnit, že se víc potřebuji soustředit na tenis a zabývat se jim daleko více,“ uvědomil si šestadvacetiletý Chorvat.

Zatímco Bornu Čoričovi smělý plán na pozici nejlepšího tenisty světa nevyšel, v pouhých 19 letech se naopak daří Španělovi a světové jedničce Carlosovi Alcarazovi. „Je to úžasný hráč, neuvěřitelný talent. Navíc je to výborný kluk. Nemám pochyby o tom, že na tomto místě zůstane. Osobně bych se s tím nebyl schopný vyrovnat,“ uzavřel aktuálně 26. hráč žebříčku dvouhry.