United Cup: Rozhodnuto už na Nový rok? Česká reprezentace zná pravděpodobný rozpis jednotlivých utkání

- Jan Vojkůvka

Čeští tenisté budou mít během premiérového ročníku United Cupu dohráno už na Nový rok. Přestože základní skupiny budou probíhat od 29. prosince do 3. ledna, česká reprezentace se v Sydney dočká svých dvou zápasů během prvních čtyř dnů a následně bude čekat, jestli se dostane do vyřazovacích bojů. Pořadatelé United Cupu kromě rozlosování vydali i předběžný program jednotlivých zápasů. Na koho tedy čeští tenisté narazí?

Český tým k premiérovému ročníku United Cupu vyrazí v šesti tenistech. Hlavní zátěž by měla patřit v mužské části Jiřímu Lehečkovi s Tomášem Macháčem, v té ženské pak Petře Kvitové a Marii Bouzkové. Náhradníky jsou Dalibor Svrčina a Jesika Malečková.

United Cup se bude hrát celkem v šesti skupinách ve třech australských městech. Češi byli nalosováni do skupiny C společně se Spojenými státy a Německem.

Formát soutěže nabídne v každém zápasu celkem pět soubojů – čtyři singly a jeden mix. Dva singly odehrají muži a dva ženy, přičemž proti sobě vždy nastoupí buď týmové jedničky, nebo dvojky obou kategorií. Nebude tak využit formát, ve kterém by jedničky narazily na dvojky týmů. V základních skupinách se přitom tyto zápasy budou hrát vždy ve dvou dnech.

Češi budou v Sydney celý United Cup zahajovat. Proti Spojeným státům se totiž postaví už ve čtvrtek 29. prosince od druhé hodiny ranní. Proti Německu pak budou hrát od soboty 31. prosince.

A na jaké zápasy se tedy můžeme na přelomu roku těšit?

Souboj Česka se Spojenými státy otevře souboj mužských jedniček mezi Jiřím Lehečkou a Taylorem Fritzem. Následně na sebe narazí ženské dvojky Marie Bouzková a Madison Keysová. Následovat bude přestávka a pokračování duelu obstarají až druhý den Petra Kvitová s Jessicou Pegulaovou a Tomáš Macháč s Francesem Tiafoem. Duel uzavře již zmíněná smíšená čtyřhra, u které zatím předběžné sestavy známé nejsou.

V sobotu 31. prosince bude zahájen už o půlnoci souboj českého týmu s Německem. Hodně těžký duel čeká Jiřího Lehečku, jenž se bude muset postavit bývalé světové dvojce Alexanderu Zverevovi. Naopak v ženské části by mohli mít Češky převahu, Marie Bouzková totiž vyzve Jule Niemeierovou.

Souboj s Němci bude následně pokračovat až na Nový rok, znovu od půlnoci. Petra Kvitová v souboji jedniček bude hrát s Laurou Siegemundovou a Tomáš Macháč si zahraje s Oscarem Ottem. Po těchto utkáních bude následovat ještě zápas v mixu.

Pokud by se českému týmu povedlo základní skupinu C vyhrát, nastoupil by ve čtvrtek 4. ledna k souboji s vítězem skupiny D, ve které je domácí Austrálie, Španělsko a Velká Británie. Toto tzv. městské finále by bylo odehráno během jednoho dne, který by byl rozdělen na odpolední a podvečerní (večerní) části.

Program českých zápasů
Česko – USA
29. prosince 
02:00 Jiří Lehečka – Taylor Fritz
03:30 Marie Bouzková – Madison Keysová
30. prosince
00:00 Petra Kvitová – Jessica Pegulaová
01:30 Tomáš Macháč – Frances Tiafoe
03:00 smíšená čtyřhra

Česko – Německo
31. prosince
00:00 Jiří Lehečka – Alexander Zverev
01:30 Marie Bouzková – Jule Niemeierová
1. ledna
00:00 Petra Kvitová – Laura Siegemundová
01:30 Tomáš Macháč – Oscar Otte
03:00 smíšená čtyřhra

Kompletní rozpis United Cupu naleznete zde.