Češi v akci: Siniaková opět vítězná, do semifinále postoupila i Karolína Plíšková. Berdych přehrál Tsongu, Štěpánek na Djokoviče nestačil

- Filip Lefenda

Dvacetiletá Kateřina Siniaková navázala na svou středeční výhru proti Rumunce Halepové a v souboji dvou stejně starých hráček si poradila i se Srbkou Stojanovičovou. V Šen-čenu si tak královéhradecká rodačka zahraje o finále! Karolína Plíšková otočila v Brisbane duel se zkušenou Italkou Vinciovou a je rovněž v semifinále. Svá utkání mají za sebou i Barbora Strýcová s Kristýnou Plíškovou. Obě česká děvčata v nich však neuspěla. Radka Štěpánka čekal v odpoledním čtvrtfinálovém střetnutí Novak Djokovič, kterému podlehl ve dvou setech. Tomáš Berdych vyzve rovněž v Dauhá Francouze Tsongu.

Strýcová v Aucklandu dohrála

Proti českým soupeřkám se na turnaji v novozélandském Aucklandu Barboře Strýcové dařilo, tenistka ze zámoří, Američanka Lauren Davisová, už však byla nad síly plzeňské rodačky. Strýcová byla proti 61. hráčce světa favoritkou, vůbec jí ale nevyšel vstup do utkání, když první sadu prohrála jednoznačně 1:6. V té druhé se zkušená harcovnice zvedla, za stavu 4:5 prolomila soupeřčino podání, udržela se v utkání a vynutila si tiebreak. To už ale bylo vše. Davisová jej ovládla poměrem 7:4 a po vyřazení české turnajové čtyřky postoupila do semifinále.

Strýcová dohrála po boku Šafářové i ve čtyřhře. Zatímco včera obě Češky bez boje postoupily, dnes k zápasu proti dvojici Schuursová, Voráčová samy nenastoupily. Český tenis bude mít nicméně v semifinále deblu své zastoupení právě díky Renatě Voráčové.

Karolína Plíšková otočila duel s Vinciovou

Po dobrém startu do sezóny touží pod novým trenérem Davidem Kotyzou světová šestka Karolína Plíšková a zatím si vede více než dobře. V Brisbane má za sebou čtvrtfinálové střetnutí s Robertou Vinciovou z Itálie, na jehož konci je postup mezi nejlepší kvarteto hráček na turnaji. Češka však musela duel po prohrané první sadě otáčet. Ve třetím stavu prohrávala rychle 0:2, poté ale šesti vyhranými gemy v řadě získala set, a tím i celý mač, pro sebe.

Kristýna Plíšková nestačila na Kontaovou, pomstít ji může Siniaková v semifinále

Kristýna Plíšková se v čínském Šen-čenu utkala s britskou světovou desítkou Johannou Kontaovou. Byť se nakonec z postupu radovala favoritka, která v loňském roce prožila životní sezónu, Češka rozhodně nezklamala a odehrála se soupeřkou vyrovnanou partii, na jejímž konci je výsledek 4:6, 7:6 a 3:6. Za zmínku stojí, že Plíšková si v utkání pomohla hned patnácti esy.

Po boku Švýcarky Golubičové si Kristýna Plíšková zahrála ještě čtvrtfinále čtyřhry, zápas proti ruskému duu Dzalamidzeová, Kudermetovová ale zmíněné hráčky prohrály 5:10 v supertiebreaku třetího setu.

Českou hráčku bude moci v semifinále dvouhry pomstít Kateřina Siniaková. Ano, v semifinále. Královéhradecká rodačka totiž přidala v Šen-čenu další výhru, když si bez ztráty servisu poradila se stejně starou Srbkou Ninou Stojanovičovou 6:3 a 6:4, a čeká na ni tak bitva o finále. V té se utká právě s Johannou Kontaovou. Připíše si Češka druhý skalp hráčky z elitní desítky v rámci jednoho turnaje? 

Štěpánek vzdoroval Djokovičovi, Berdych přehrál Tsongu

Radek Štěpánek se ve čtvrtfinále turnaje v Dauhá utkal se svým srbským kamarádem Novakem Djokovičem, kterému aktuálně patří post druhého nejlepšího hráče světa. Rodák z Bělehradu ovládl dvanáct z celkových třinácti vzájemných utkání a v Kataru obhajuje loňský titul.

Do utkání lépe vstoupil lépe favorit, který se dostal do vedení 4:1, avšak český tenista dokázal soupeři sebrat servis a snížil na 3:4. Poté ale prohrál dvě hry v řadě a přišel tak o první set. Djokovič zaznamenal brejk i na úvod druhé sady, kterou Štěpánek ukončil dvojchybou a světové dvojce tak podlehl dvakrát 3:6.

O poznání větší šance měl mít Štěpánek po boku Kanaďana Pospisila ve čtyřhře, kde je kanadsko-české duo už v semifinále. Utkat se měli se španělským párem sestaveným z kdysi velmi obávaných antukářů Almagra a Verdasca, avšak soupeři k utkání nenastoupili a Štěpánek s Pospisilem tak bez boje na prvním společném turnaji postoupili do finále.

S cílem probojovat se v Dauhá do semifinále dvouhry nastoupil Tomáš Berdych proti Francouzi Tsongovi. Rodák z Valašského Meziříčí plní na turnaji roli nasazené trojky, Tsonga je pak pátým nasazeným. Na vzájemné zápasy vedl Čech 8:4, minulý týden se však oba utkali na exhibici v Abú Dhabí, kde triumfoval ve třech setech Francouz. Možná i proto je tak byl před utkáním navzdory horšímu žebříčkovému postavení mírně favorizován Tsonga.

V úvodu utkání si oba hráči velmi jistě drželi svá podání a rozhodující chvíle prvního setu tak přišla až v jeho samotném závěru. Tomáš Berdych dokázal svému soupeři sebrat servis až za stavu 6:5, čímž úvodní dějství ukončil.

Ve druhé sadě český tenista zaznamenal rozhodující brejk ve čtvrté hře a přestože závěrečný gem trval téměř patnáct minut a Berdych v něm využil až sedmý mečbol, tak dokázal dovést utkání do vítězného konce a o postup do finále se v Dauhá utká s aktuální světovou jedničkou Andym Murraym.

ATP/WTA

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, tvrdý povrch, 1 237 190 USD, čtvtfinále dvouhry)

RADEK ŠTĚPÁNEK (107.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 3:6, 3:6

TOMÁŠ BERDYCH (10.) – Jo-Wilfried Tsonga (FRA, 12.) 7:5, 6:3

Semifinále čtyřhry

Pospisil (CAN), ŠTĚPÁNEK – Almagro, Verdascpo (ESP) bez boje

ASB Classic, Auckland (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, čtvrtfinále dvouhry)

BARBORA STRÝCOVÁ (20.) – Lauren Davisová (USA, 61.) 1:6, 6:7 (4)

Čtvrtfinále čtyřhry

ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁ – Schuursová (NED), VORÁČOVÁ bez boje

Brisbane international (ženy, tvrdý povrch, 890 100 USD, čtvrtfinále dvouhry)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) – Roberta Vinciová (ITA, 18.) 3:6, 6:2, 6:2

Shenzhen Open, Šen-čen (ženy, tvrdý povrch, 750 000 USD, čtvrtfinále dvouhry)

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (60.) – Johanna Kontaová (GBR, 10.) 4:6, 7:6 (11), 3:6

Nina Stojanovičová (SRB, 142.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (52.) 3:6, 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry

Golubičová (SUI), KR. PLÍŠKOVÁ – Dzalamidzeová, Kudermetovová (RUS) 5:7, 6:1, 5:10

ITF/FUTURES

Hong Kong (ženy, 25 000 USD, tvrdý povrch, čtvrtfinále dvouhry)

BARBORA KREJČÍKOVÁ (252.) – Miharu Imanišiová (JPN, 407.) 6:4, 4:6, 4:6

Semifinále čtyřhry

Hozumiová (JPN), KREJČÍKOVÁ – Lykinovová (RUS), Sawajanagiová (JPN) 1:6, 1:6