Zelená pro legendu z druhé tisícovky. Díky divoké kartě si ve 42 letech opět zahraje v Melbourne

- Filip Lefenda

Sedminásobná grandslamová šampionka Venus Williamsová bude startovat na lednovém Australian Open. Dvaačtyřicetiletá americká legenda, jež letos odehrála v singlu pouhá čtyři utkání, obdržela divokou kartu do hlavní soutěže.

Williamsová v roce 2022 zasáhla ve dvouhře do čtyř turnajů. Všechny zápasy stihla odehrát během srpnové severoamerické šňůry. Načala ji ve Washingtonu ziskem setu proti Kanaďance Marinové, duel ale nakonec prohrála, stejně jako ty následující se Švýcarkou Teichmannovou (Toronto), Karolínou Plíškovou (Cincinnati) a Belgičankou Van Uytvanckovou (US Open), během nichž nezískala ani sadu.

O mnoho lepší nebyla její bilance ani v předešlých dvou sezonách. V roce 2020 vyhrála 2 zápasy ze 14, o rok později pak 3 z 12. V žebříčku WTA kvůli tomu bývalá světová jednička postupně vypadla z první tisícovky. Aktuálně ji patří až 1007. pozice. Přesto si příští měsíc zahraje v Melbourne hlavní soutěž grandslamu.

Pro dvojnásobnou turnajovou finalistku (2003, 2017) Williamsovou půjde o celkově dvaadvacátý start na Australian Open. Debut si odbyla přesně před čtvrtstoletím v roce 1998. Hned devětkrát zdolala čtvrtfinálovou metu. V letech 2001, 2003, 2009 a 2010 získala po boku sestry Sereny tituly v deblu. Ještě předtím triumfovala v roce 1998 po boku krajana Justina Gimelstoba v mixu.

„Jsem velmi nadšená, že se budu moci vrátit do Melbourne a zápolit na lednovém Australian Open,“ netají radost žena, jež má na akci ve dvouhře pozitivní kariérní bilanci 54 výher a 21 porážek.

„Australské turnaje jsem hrávala přes dvacet let a tamější tenisoví příznivci mě vždy z celého srdce podporovali. Bude pro mě ctí opět nastoupit před těmito fanoušky a těším se, že si z letošního ročníku odvezu spoustu vzpomínek,“ komentovala udělení divoké karty majitelka 49 trofejí z elitního okruhu.