Raducanuová má nového trenéra. V příští sezoně ji povede bývalý kouč Bencicové či Azarenkové

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová desítka Emma Raducanuová se rozhodla angažovat už pátého trenéra za posledních 18 měsíců. Britka doufá, že potřebné zlepšení jí přinese spolupráce s německým koučem Sebastianem Sachsem.

Raducanuová předčasně ukončila uplynulou sezonu po svém vystoupení na říjnovém turnaji v Ostravě, když ji trápilo zranění zápěstí. Kvůli tomu vynechala i domácí finálový turnaj Billie Jean King Cupu, což bylo pro Velkou Británii velkou ztrátou.

Senzační vítězka US Open z roku 2021 nebyla se svými výkony v průběhu sezony vůbec spokojená a měnila trenéry jako na běžícím pásu. Důvodem bylo ale také to, že nebyla schopná naslouchat radám pouze jednoho hlavního muže ve svém týmu. To poznamenal například Dmitrij Tursunov, který kvůli tomu raději spolupráci s britskou tenistkou neprodloužil.

„Mohl jsem zůstat a souhlasit se vším, co lidé v jejím týmu navrhovali, ale v hloubi duše jsem cítil, že to není správná věc. Práce s ní je velmi zajímavý a dlouhodobý projekt. Ale potřebuje naslouchat jen jednomu člověku, ne celému týmu,“ vyprávěl muž, který stál za vzestupem Aryny Sabalenkové či Anett Kontaveitové.

Do tohoto sršního hnízda nyní vstupuje Němec Sebastian Sachs, který má z okruhu WTA velké zkušenosti. Vedl hráčky jako Viktorii Azarenkovou, Julii Görgesovou či Belindu Bencicovou. Kromě práce s Raducanuovou se ale nejspíš bude muset vypořádat i s lidmi kolem mladé britské hráčky, což ho může frustrovat obdobně jako Tursunova.

Raducanuová by přitom nutně potřebovala, aby navázala s nějakým trenérem dlouhodobou spolupráci. Neustálé změny na pozici kouče totiž neprospívají zejména jí. A není tak divu, že britští tenisoví příznivci mladou krajanku kritizují za to, že mnohem více než na kurtu září při sponzorských akcích. Jedním hlasem pak dodávají, že tenis odstavila až na druhou kolej.

To se bude snažit aktuálně 76. hráčka světového žebříčku v příští sezoně změnit. Pod vedením Sachse vstoupí do roku 2023 na turnaji v Aucklandu, načež se vypraví na Australian Open.