Nadal hlavou v O2 aréně: V Brně byli lidi skvělí. Chceme tuhle atmosféru i na Laver Cupu

- Jakub Slunečko

Stejně jako Roger Federer se chce vrátit na tenisové výsluní v nejlepší možné době. Tedy alespoň z pohledu českých fanoušků. Španělský vládce antuky Rafael Nadal ví, že na konci sezony ho čeká zkušenost, kterou ve své kariéře ověnčené 14 Grand Slamy ještě nezažil. „Od Roda Lavera jsem přebral trofej pro vítěze Australian Open, bude mi ctí hrát na jeho počest v Praze,“ řekl o pražském Laver Cupu v rozhovoru pro vybraná česká média.

Pamatujete si, kdy jste se s Rogerem Federerem poprvé bavil o Laver Cupu? Co vám proběhlo hlavou?

Poprvé jsme se o Laver Cupu bavili loni v lednu na Australian Open. Protože akce je na počest Roda Lavera, okamžitě mě to zaujalo. Jako kluk jsem o něm slyšel hodně od mého strýce, který o Rodovi pořád vyprávěl. Udělal pro tenis hrozně moc a já budu rád, když budu moci uctít jeho zásluhy tímhle turnajem.

Jak potom probíhalo ladění formátu Laver Cupu?

Strávili jsme společně s Rogerem nějaký čas v New Yorku před US Open. Setkali jsme se i s Rodem Laverem i oběma kapitány – Björnem (Borgem) a Johnem (McEnroem). Bylo to fajn představit si, že hrajeme jako jeden tým. Celá idea Laver Cupu se mi hned zalíbila.

Pro veřejnost je akce lákavá tím, že spojuje ty nejlepší současné světové hráče, aby uctili jednoho z nejlepších tenistů v dějinách. Jak důležité pro vás je, že jste součástí Laver Cupu?

Pro mě je hlavní respektovat hráče, kteří přišli před námi a zasloužili se o rozvoj tenisu. My už dnes máme velké štěstí, že profesionální tenis je tak svěle organizovaný. Mladí hráči by i dnes měli znát historii našeho sportu a Laver Cup je k tomu jednou z nejlepších příležitostí.

Máte s Rodem Laverem nějaký speciální osobní zážitek?

Vždycky je pro mě hodně výjimečné strávit s panem Laverem čas. Měl jsem šanci poznat ho v Austrálii a jak už jsem řekl, můj strýc Toni mi o něm vyprávěl hodně příběhů, když jsem vyrůstal. Už jako kluk jsem tak věděl, že je to levák a že je jeden z nejlepších tenistů v dějinách. Potom jsem od něj přebral trofej pro vítěze Australian Open, co vís si přát...

Existuje něco, co byste chtěl v tenise umět stejně jako Rod Laver?

Hra se hodně změnila. Ale já si myslím, že skvělí hráči z jedné éry by byli stejně dobří i během nějaké jiné doby. Měl ten nutný přídavek, kteří mají ti nejlepší tenisté, a já bych se od něj mohl učit neustále.

Na Laver Cup se vrátíte do České republiky, kde jste zatím hrál jenom jednou. Vzpomínáte na daviscupový zápas, který se konal v roce 2004 v Brně? Prohrál jste s Jiřím Novákem, což je vaše jediná singlová porážka v Davis Cupu...

Tenhle moment si moc dobře pamatuju, protože moje kariéra zrovna začínala. Byl to zvláštní okamžik a vybavuji si všechny zápasy v Brně. Jiří byl velmi dobrý a zkušený hráč a mně bylo tehdy jenom 17... Pak jsme ale získali rozhodující postupový bod a všichni naběhli na kurt, to bylo úžasné. Potom jsme vyhráli celý Davis Cup, takže pro mě to byl skvělý debut. Atmosféra mezi českými fanoušky tehdy byla elektrizující. Pokud se nám podaří takové publikum vytvořit i během Laver Cupu, bude to velký úspěch.