MONETA Tenisová extraliga: Prostějov prohrával už 1:3, čtyřmi body strhnul vítězství na svou stranu

- Redakce

Tenisté TK Agrofertu Prostějov dokázali obhájit svůj loňský extraligový titul! V pátečním finále MONETA Tenisové extraligy 2022 by Ostra proti RPM Spojům Praha sice prohrávali už 1:3 na zápasy, ale závěr dění na dvou dvorcích v Říčanech u Prahy už patřil prostějovským hráčům. Těm se povedlo nakonec zvítězit 5:4, když rozhodující pátý bod vybojovali v závěrečných mužských čtyřhrách.

TK Agrofert Prostějov, který triumfoval v minulé sezoně po vydřeném vítězství 5:4 nad pražskou Spartou, neměl ani v této sezoně vůbec snadnou cestu k trofeji. S RPM Spoji Praha totiž prostějovští prohrávali už 1:3 na zápasy a čelili hodně vážným problémům.

Nakonec se ale favoritům povedlo souboj s pražským soupeřem otočit. Obrat nakopl Jiří Lehečka výhrou nad Petrem Nouzou a od té chvíle už dokázal Agrofert pouze vyhrávat. Velmi důležitými byly hlavně výhry Vitalije Sačka nad Tobym Kodatem a deblového páru Bejlek, Štruplová, který si poradil s favorizovanými Kolodziejovou a Malečkovou.

Program finálového střetnutí obstaraly dvě mužské čtyřhry, přičemž Prostějovu k vítězství stačilo získat alespoň jeden bod. Ten nakonec vybojovali Poljak se Sačkem, kteří porazili ve dvou setech Nouzu s Kodatem a rozhodli o prvenství svého týmu.

Celkově se jedná už o devatenáctý triumf Prostějova v extralize.

Tak šel čas finálové bitvy

Úvodní dvouhry bez překvapení
Finálová série MONETA Tenisové extraligy byla po úvodních dvou zápasech nerozhodná. Osmadvacetiletá Jesika Malečková (344.) nejprve splnila roli favoritky proti o deset let mladší krajance Julii Štruplové (520.). Ta se dokázala oklepat z kanára a byla ve druhém setu vyrovnanou protivnicí, zástupkyně Spojů ale zvítězila 6:0 a 7:6(6). V tiebreaku Malečková otočila z 2:4 na 6:4, aby následně promarnila dva mečboly. Po druhé změně stran už třetí možnost přeci jen využila.

Jen o pár vteřin později skončil zápas mezi Davidem Poljakem (453.) a Jiřím Jeníčkem (1474.). Druhý jmenovaný předvedl zejména v prvním setu houževnatý výkon, překvapení se ale nekonalo ani na "dvojce". Prostějovský Poljak nakonec na neproměněné brejkboly nedoplatil a získal první sadu skrze zkrácenou hru. Do druhého dějství pak vstoupil rodák z Ostravy rychlým brejkem a zvítězil 7:6(6) a 6:2.

Alexandrovová nedala šanci Bejlek
Jekatěrina Alexandrovová (19.) naplno potvrdila roli favoritky a porazila za necelou hodinu 6:0 a 6:2 bez ztráty podání šestnáctiletou Sáru Bejlek (181.). Pražské Spoje se po jejím bodovém zápisu ve finále podruhé ujaly vedení.

Vocel zaskočil Menšíka a poslal Spoje do trháku
Pražské Spoje se zásluhou Matěje Vocela (873.) dostaly ve finále tenisové extraligy do dvoubodového trháku! Tenista z deváté stovky žebříčku, jenž letos nastoupil mezi profesionály pouze do tří turnajů, porazil dvakrát 7:5 favorizovaného Jakuba Menšíka (411.). Oba sety přitom probíhaly jako přes kopírák. Do stavu 5:5 si aktéři drželi podání, v jedenáctém gemu se ale pokaždé podařilo Vocelovi uspět na returnu. V posledním gemu zápasu prohrával Vocel na podání 15:40, postupně ale odvrátil i zásluhou kvalitního servisu tři brejkboly soupeře a dovedl duel do zdárného konce.

Prostějov zásluhou Lehečky snížil
Za stavu 1:3 čelil Prostějov hodně nepříjemnému vývoji skóre, do ještě hlubší krize se ale v daný okamžik nakonec nedostal. Na dvorec se totiž vypravil Jiří Lehečka, kterému se povedlo porazit Petra Nouzu 6:3, 7:6(2) a snížit na 2:3. V tu chvíli bylo jasné, že se extraligové finále bude muset rozhodovat ve čtyřhrách.

Sačko porazil Kodata a srovnal na 3:3
Jedním z klíčových zápasů finálové bitvy byl závěrečný singl mezi Vitalijem Sačkem a Tobym Alexem Kodatem. Kodat mohl, v případě vítězství, získat pro Spoje pomyslné mečboly, v souboji s ukrajinským tenistou ale tahal za kratší konec. Sačkovi se povedlo zvítězit 6:3 a 7:6(3), díky čemuž srovnal skóre zápasu mezi Prostějovem a Spoji na 3:3. V tu chvíli bylo jasné, že odehrát se musí minimálně dva zápasy ve čtyřhrách.

Prostějov otočil finálové skóre, v deblu uspěly Bejlek se Štruplovou
Souběžně se závěrečným singlem se hrál také první finálový debl, který obstaraly ženy. A duel, v němž měly Spoje mít herní převahu, nakonec skončil výhrou prostějovského páru Sáry Bejlek a Julie Štruplové. Těm se povedlo porazit Jesiku Malečkovou a Miriam Kolodziejovou po setech 7:5, 4:6, 10:5 a otočit vývoj skóre extraligového finále na 4:3. V dalších dvou čtyřhrách, v nichž se již muselo definitivně rozhodnout, nastupovali muži.

Poljak se Sačkem získali rozhodující bod
Oba mužské debly se začaly hrát souběžně od 16:30 a prostějovskému týmu stačilo, aby alespoň jeden zápas dokázal získat na svou stranu. K žádnému vyvrcholení v podobě nějakého dramatu však nakonec nedošlo, jelikož v obou utkáních byli prostějovští hráči lepší.

Rozhodující bod nakonec získali David Poljak a Vitalij Sačko, kteří porazili 6:4, 6:3 Petra Nouzu s Alexem Kodatem. Souběžně hraný zápas mezi Jiřím Lehečkou s Jakubem Menšíkem a Romanem Jebavým s Matějem Vocelem se kvůli rozhodnutému finále nakonec nedohrál, když Lehečka s Menšíkem utkání skrečovali.

RPM Spoje Praha – TK Agrofert Prostějov 4:5

Jesika Malečková – Julie Štruplová 6:0, 7:6(6)
Jiří Jeníček – David Poljak 6:7(6), 2:6
Jekatěrina Alexandrovová (-) – Sára Bejlek 6:0, 6:2
Matěj Vocel – Jakub Menšík 7:5, 7:5
Petr Nouza – Jiří Lehečka 3:6, 6:7(2)
Toby Alex Kodat (USA) – Vitalij Sačko (UKR) 3:6, 6:7(3)
Malečková, Kolodziejová – Bejlek, Štruplová 5:7, 6:4, 5:10
Nouza, Kodat – Poljak, Sačko 4:6, 3:6
Jebavý, Vocel – Lehečka, Menšík 4:6, 2:4 skreč Lehečka, Menšík


Galerie