Odměna pro štědrého sira. Murray získal cenu Arthura Ashe za humanitární činnost

- Marek Bartošík

Málokdy má ocenění Arthura Ashe za humanitární činnost od ATP tak velkého favorita, jakým byl letos sir Andy Murray. Britský tenista, který je ambasadorem organizace UNICEF, se po ruské invazi na Ukrajinu rozhodl věnovat veškeré své výdělky z turnajů na pomoc ukrajinským dětem. Ocenění pojmenované po americké legendě Arthurovi Ashovi si vysloužil podruhé v kariéře (poprvé ho získal v roce 2014).

Stejně jako mnoho jiných i Andy Murray v únoru s hrůzou sledoval, jak se vyostřuje situace na rusko-ukrajinské hranici. Když pak kvůli imperiálním ambicím ruského prezidenta válka skutečně vypukla, rozhodl se trojnásobný grandslamový šampion Murray jednat.

„Daruji všechny moje finanční odměny z turnajů až do konce roku. Děti na Ukrajině potřebují mír – teď hned,“ uvedl tehdy Murray, který zároveň vyzval své britské spoluobčany, aby se rovněž zapojili do sbírky UNICEF.

Bývalý první hráč žebříčku zahájil svou pomoc na březnovém turnaji v Indian Wells, celkově získal pro těžce zkoušené ukrajinské děti více než 630 tisíc amerických dolarů (přibližně 14,4 milionu korun).

„Myslel jsem, že bych tím mohl zvýšit povědomí ostatních a pokud možno je i přesvědčit, aby také pomohli,“ nechal se slyšet dvojnásobný olympijský šampion.

Pětatřicetiletý tenista obdržel ocenění za humanitární činnost už podruhé, čímž se ocitl v elitní společnosti Američana Andreho Agassiho (1995, 2001), Pákistánce Ajsáma Kúrešího (2002, 2010) a Švýcara Rogera Federera (2006, 2013).