Juniorské Australian Open: V seznamu přihlášených figurují i Valentová, Bejlek či Bartůňková

- Marek Bartošík

Nastupující generace českých tenisových nadějí bude chtít potvrdit svou kvalitu na grandslamovém Australian Open, kde se mezi 21. a 28. lednem uskuteční tradiční juniorská soutěž. V čerstvě vydaném seznamu přihlášených pro turnaj v Melbourne nechybí mimo jiné Tereza Valentová, Nikola Bartůňková, Sára Bejlek a Maxim Mrva.

Na parádní tažení Jakuba Menšíka až do finále letošního Australian Open budou chtít v lednu navázat další talentovaná jména českého tenisu. V oficiální listině účastníků a účastnic se nachází hned devět českých zástupců, z toho šest má jistý start v hlavní soutěži.

Do turnaje chlapců by měli naskočit Maxim Mrva, Jan Hrazdil, Jakub Filip a Vít Kalina, přičemž poslední dva jmenovaní zatím figurují v seznamu pro kvalifikaci. Aspirantem na kvalitní výsledek je především patnáctiletý Mrva, jenž v říjnu ovládl dvouhru i čtyřhru na velkém podniku ve španělském Sanxenxu.

Dívky by se měly vypravit do Melbourne v sestavě Tereza Valentová, Nikola Bartůňková, Amélie Šmejkalová, Sára Bejlek a Lucie Urbanová. Hodně se očekává od patnáctileté Valentové, která je aktuální světovou sedmičkou v juniorském žebříčku. Na letošním Australian Open dokráčela do osmifinále, k tomu získala singlové tituly na dvou turnajích prestižní kategorie J1.

V nabité české nominaci je i šestnáctiletá Nikola Bartůňková, jež v Austrálii dosud nikdy nehrála. Nicméně zkušenosti z juniorských grandslamů už má bohaté, letos si dokonce zahrála semifinále na Roland Garros a čtvrtfinále ve Wimbledonu.

Podobně je na tom šestnáctiletá Sára Bejlek, která v Paříži podlehla až v napínavém semifinále pozdější šampionce Lucii Havlíčkové. Levoruká bojovnice se už jinak věnuje výhradně ženským turnajům, na nichž dosud posbírala čtyři singlové trofeje (z toho dvě v Olomouci). Na seniorském US Open letos pronikla z kvalifikace do hlavní soutěže.

K protinožcům by se měla vydat i sedmnáctiletá Amélie Šmejkalová, jež se letos zúčastnila kromě Australian Open i Roland Garros a US Open. V juniorském žebříčku jí nyní patří 42. příčka. Na pozici číslo 78 najdeme o rok mladší Lucii Urbanovou, která patrně naskočí už do kvalifikačních bojů.

Kompletní seznam přihlášených naleznete na oficiálním webu ITF.