Zničená raketa načala jízdu za titulem. Nádherný výsledek a šance posunout se výše, libuje si Gengel

- David Schlegel, Filip Lefenda

Marek Gengel zakončil povedenou tenisovou sezonu ziskem dvou titulů v řadě. Po triumfu v egyptském Šarm aš-Šajchu si sedmadvacetiletý Čech podmanil zkraje prosince rovněž halovou pětadvacítku v Trnavě, kde byl nejvýše nasazeným účastníkem. „Vůbec jsem nečekal, že bych mohl rok ukončit na 285. místě. Je to nádherný výsledek a šance posunout se v příští sezoně ještě výše,“ pochvaluje si rodák z Rakovníka v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Na západě Slovenska začal český tenista rozpačitě. V úvodním kole platil za obrovského papírového favorita, soupeře z druhé tisícovky žebříčku Jakuba Krošláka ale udolal až po obrovském boji ve třech setech. „Trochu jsem ho podcenil. Trvalo mi, než jsem se dostal do svého tempa a zvykl si na podmínky. V týdnu před turnajem jsem toho v Praze příliš nenatrénoval,“ přiznal Gengel, jenž se musel vyrovnat s přechodem z venkovního prostředí pod střechu.

„Soupeř hrál velice dobře. Nečekal jsem to. Po prohraném prvním setu mě v tom druhém hned brejknul na 0:2. V tu chvíli jsem rozsekal raketu. Nabudilo mě to. Zápas se začal obracet a já věřil, že ho dotáhnu do vítězného konce,“ neházel flintu do žita. A vyplatilo se. Devatenáctiletého domácího držitele divoké karty nakonec přehrál po dvou hodinách poměrem 3:6, 7:6(5) a 6:3.

Následně se Gengel prodral skrze výhry nad dalším Slovákem Janem Kupčičem (6:2, 6:3), Rakušanem Sandrem Koppem (6:1, 6:1) a zkušeným Bosňanem Mirzou Bašičem (7:5, 4:6, 6:2) až do finále. „Byl to určitě ještě těžší zápas než v prvním kole. V tom jsem se musel do turnaje teprve dostat, zatímco ve finále už jsem byl s podmínkami sžitý. Dost jsem si věřil. Věděl jsem, co hrát a co by mohlo platit,“ začal hodnotit duel s levorukým Španělem Danielem Rincónem.

„Oba jsme předváděli hodně slušný tenis. Hrála se spousta výměn. K vidění bylo od obou mnoho pěkných míčů. Cítil jsem, že jsem o něco lepší. Myslím, že jsem vyhrál zaslouženě. Byl jsem více agresivnější, chodil si aktivně pro míče. Chtěl jsem finále urvat za každou cenu a zakončit sezonu vítězným turnajem. Jsem moc rád, že se to povedlo,“ libuje si Gengel, jenž o osm let mladšího protivníka zdolal po obratu 6:7(6), 6:3 a 6:3.

Sezonu zakončil na novém osobním maximu
Nyní už si Gengel užívá zaslouženého, avšak krátkého odpočinku. „Sezona byla určitě náročná. Skoro jsem letos neměl pauzu, ale vyhovuje mi to. Jsem turnajový hráč a potřebuji hrát zápasy,“ podotýká majitel nyní již osmi titulů z okruhu ITF.

Letos si premiérově zahrál na dvou podnicích ATP, v San Diegu a Tel Avivu absolvoval kvalifikaci. Na listopadovém challengeru v Sydney zaznamenal životní semifinále. Mimo to odehrál řadu zápasů i v rámci neoficiálních turnajů a ligových soutěží.

„Jsem spokojen. Vůbec jsem nečekal, že bych mohl rok ukončit na 285. místě. Je to nádherný výsledek a šance posunout se v příští sezoně ještě výše,“ pochvaluje si Gengel, jenž si v pondělním vydání žebříčku polepšil o 42 pozic. 

Po triumfu v Trnavě si ještě „odskočil“ hrát ligu v Polsku. Už v úterý odlétá na necelý týden do Dubaje, kde začne s přípravou na novou sezonu. „Poté se vrátím na Vánoce. Hned po nich ale odletím na další turnaje. Je to takový odpočinek, aby se neřeklo. Kdybych si chtěl dopřát delší volno, udělám to. Jak už jsem ale říkal, potřebuji hrát. Už se moc těším na novou sezonu,“ zakončil povídání pro Tenisový svět Marek Gengel.