Milion dolarů v kapse! Fritz vyhrál štědře dotovanou a hvězdně obsazenou exhibici v Saúdské Arábii

- Jan Vojkůvka

Diriyah Tennis Cup v Saúdské Arábii zná svého šampiona! Stal se jím devátý hráč světa Taylor Fritz, který ve finále porazil druhého nasazeného Daniila Medveděva 7:6(5), 7:6(3). Za své vítězství na exhibičním turnaji obdržel Američan tučný šek v hodnotě jednoho milionu dolarů!

Exhibiční turnaje bývají často velmi zajímavě obsazené, o úrovni zápasů a nasazení se však asi vždy povedou spekulace. Exhibice Diriyah Tennis Cup se však z tohoto hlediska skutečně vymyká. Peněz totiž do této akce pořadatelé nasypali skutečně hodně a požadovali za to jediné – špičkový tenis od špičkových hráčů.

Že si tenisté nepřijedou jen pro startovné, zařídili dostatečnou motivací. Už jen za postup do finále totiž nabídli odměnu ve výši půl milionu dolarů. Pro vítěze byla pak připravena dvojnásobná částka! A tyto peníze vskutku nalákaly hodně zajímavé obsazení.

Do Saúdské Arábie se vypravili Stefanos Tsitsipas, Daniil Medveděv, Andrej Rubljov, Taylor Fritz, Cameron Norrie, Nick Kyrgios, Hubert Hurkacz, Stan Wawrinka, Matteo Berrettini, Alexander Zverev, Dominic Thiem a Dominic Stricker. Vítěz však nakonec mohl být jen jeden.

Do finále se prodrala nasazená dvojka Daniil Medveděv a turnajová čtyřka Taylor Fritz. Rus měl cestu do finále sebejistější. Ve čtvrtfinále porazil 2:0 na sety Němce Zvereva a v semifinále si stejným výsledkem poradil s veteránem Wawrinkou. Fritz po výhře 2:0 nad Polákem Hurkaczem musel v semifinále otáčet skóre zápasu s Britem Norriem, páteční duel však zvládl a vysloužil si možnost vyzvat Medveděva.

Finále nabídlo divákům vyrovnanou dvouhodinovou bitvu, ve které byl paradoxně Medveděv o něco lepším hráčem. Zatímco totiž nečelil ani jednomu brejkbolu, dokázal se prosazovat na returnu. Jenže v proměňování příležitostí selhal a nevyužil ani jeden z devíti brejkbolů, což se ukázalo jako rozhodující.

V obou sadách totiž boj dospěl až do zkrácených her, ve kterých najednou Medveděv tahal za kratší konec a Fritz přebíral taktovku střetnutí. V prvním setu vyhrál Američan tiebreak 7:5, ve druhém dokonce 7:3 a mohl začít slavit nejen zisk trofeje, ale především tučný šek, o který šlo v Saúdské Arábii především.

Kromě turnaje ve dvouhře se na Diriyah Tennis Cupu pořádala i čtyřhra. V sobotním finále uspěli Hurkacz se Strickerem, kteří po setech 7:6(8), 3:6, 10:7 porazili Berrettiniho s Rubljovem.