Ruští a běloruští tenisté možná budou moci startovat na Wimbledonu

- Petr Sumbal

Na letošním Wimbledonu měli zakázáno startovat ruští a běloruští tenisté, což mělo za následek, že za tento grandslam nebyly udělovány žádné body do žebříčků ATP a WTA. Podle britského serveru Daily Telegraph by se příští rok stejná situace opakovat nemusela a Rusům i Bělorusům by mohl být start na slavném travnatém turnaji umožněn.

Podle novinářů z Daily Telegraph se bude vedení All England Clubu, který Wimbledon pořádá, rozhodovat, zda nakonec ruským a běloruským tenistům start na turnaji v příštím roce umožní či ne, pravděpodobnější ale má být první varianta. Tenisté z obou zmíněných zemí byli letos z Wimbledonu vyloučeni z důvodu ruské invaze na Ukrajinu.

Žádné oficiální rozhodnutí na toto ožehavé téma ještě nepadlo, velká vůle prodloužit zákaz však údajně uvnitř vedení All England Clubu nepanuje.

Startovat na turnajích zakázal Rusům a Bělorusům také Britský tenisový svaz (LTA), který pořádá ostatní travnaté turnaje na britském území, které se konají jakožto příprava před Wimbledonem. V případě LTA se zatím o žádné změně postoje nehovoří.

Na ostatních grandslamech i turnajích organizovaných ATP, WTA nebo ITF mohli ruští i běloruští tenisté startovat, jen nesměli vystupovat pod ruskou, respektive běloruskou vlajkou. V týmových soutěžích Davis Cup a Billie Jean King Cup Rusko ani Bělorusko startovat nemohlo.

ATP před několika dny oznámila, že právě z důvodu neumožnění startu Rusů a Bělorusů na turnajích uděluje LTA pokutu ve výši jednoho milionu amerických dolarů. Již dříve dostala LTA ze stejných důvodů pokutu ve výši 750 tisíc dolarů také od WTA. ATP na to konto zároveň zvažuje, že odstraní britské turnaje z tenisového kalendáře, pokud bude zákaz startu ruských a běloruských tenistů ze strany LTA i nadále pokračovat.

ATP rovněž oznámila, že peníze z pokuty poputují na pomoc válkou sužované Ukrajině.

LTA se však ohradila s tím, že pokuty v takovéto výši by ohrozily její schopnost organizovat turnaje kategorie Challenger pro žebříčkově níže postavené tenisty.