Emotivní bilancování hvězdné Ukrajinky. Nejšťastnější, ale i nejtragičtější rok života, napsala Svitolinová

- Filip Lefenda

Má za sebou emoční jízdu jako na horské dráze. Bývalá světová trojka Elina Svitolinová po svatbě s francouzským tenistou Gaelem Monfilsem porodila v říjnu dceru Skai. Zároveň ale ukrajinská hvězda bolestivě nese válku ve své zemi. Není divu, že na svých sociálních sítích označila končící rok za ten nejšťastnější a zároveň nejtragičtější rok, jaký kdy zažila.

„Ve chvíli, kdy jsme s Gaelem zjistili, že budeme mít dítě, vypukla v mé zemi válka. Ještě teď nedokáži úplně přesně popsat, co jsem v tu chvíli cítila. Převládala hlavně bezmoc, protože jsem tuto hroznou válku nemohla sama zastavit,“ vzpomíná Svitolinová, jež odehrála poslední soutěžní utkání 24. března v Miami.

Své krajany se od počátku konfliktu snaží ze všech sil podporovat. Důkazem budiž i nedávný charitativní galavečer z 2. prosince. „Pro mou nadaci a program United24, jenž je spjat s ukrajinským prezidentem Zelenským, se na něm vybralo více než 240 tisíc eur (téměř 6 milionů korun). Bez ohledu na to, co přinese budoucnost, budeme i nadále pořádat akce pro Ukrajinu a pomáhat mladým talentům,“ podotkla rodačka z Oděsy a poděkovala všem přátelům, hostům a partnerům, kteří se na projektu podíleli.

Osmadvacetiletá Svitolinová zakončila své letošní působení na ženské Tour sérií tří porážek v řadě. Jejím nejlepším sezonním výsledkem je čtvrtfinále z podniku v mexickém Monterrey. Postupně se propadla na aktuální 241. místo žebříčku WTA. V jednom z nedávných rozhovorů přiznala, že jí tenis chybí a těší se na návrat. Zda se její comeback uskuteční už během nadcházejícího roku, je ovšem nadále otázkou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Elina Monfils (@elisvitolina)