Nedostatečná podpora a tučný šek. Proč Kyrgios nehrál Davis Cup?

- Jan Vojkůvka

Australané byli už před finálovým turnajem Davis Cupu pasováni do role černých koňů soutěže. Nejen, že se jim povedlo projít skrz základní skupinu, ale nakonec dokráčeli až do finále. V něm sice byla nad jejich síly Kanada, ale i tak se jednalo o velký úspěch. Honbě za titulem možná stála v cestě jen slabší soupiska australského týmu.

Ve výběru Lleytona Hewitta totiž scházel Nick Kyrgios, finalista Wimbledonu a čtvrtfinalista US Open. Kdyby aktuálně 22. hráč světa do Španělska s týmem odcestoval, výsledek Australanů by byl možná ještě lepší. Tandem Kyrgios a De Minaur by byl ve dvouhrách ohromně silný.

Jenže Kyrgios, který s dalším členem australského daviscupového týmu Thanasim Kokkinakisem vyhrál v lednu čtyřhru na Australian Open, v Málaze nestartoval. V Davis Cupu vlastně nehraje od roku 2019 a nezviklala ho ani možnost bojovat ve vyřazovacích bojích o Salátovou mísu.

Co ale je důvodem, že Kyrgios, který miluje týmové soutěže, Davis Cup ignoruje?

„Možná, že kdyby mě Australané trochu víc podporovali, tak bych hrál a přivezl domů trofej. Kdo ví? Není pro mě vždy snadné vymazat vše negativní, co se o mně nebo o mé rodině v Austrálii říká. Je zajímavé, že opravdu chtějí, abych hrál, ale vždy mě i tak jen kritizují,“ postěžoval si Kyrgios pro Australskou tiskovou agenturu.

Připomněl tím, že mnohdy byl za své kontroverzní chování australskými fanoušky či tenisovými experty kritizován. Kritice se nevyhýbal ani po porážkách, kdy mu bylo předhazováno, že plýtvá svým talentem a soustředí se na vše možné, jen ne na tenis.

„Nemohu zapomenout na prvních sedm let své kariéry. Podívejte, vždy jsem byl jedním z nejlepších hráčů na světě. Cítím ale, že tohle je první rok od mého příchodu na okruh, kdy jsem získal nějaký respekt,“ pokračoval Kyrgios. „Australany jsem vždy reprezentoval, zvýrazňoval jsem Austrálii na tenisové mapě a patřil jsem k jednomu z nejúspěšnějších mužských ročníků této země za poslední desetiletí. A teprve teď jsem Australany přijímán. Nemyslím si, že je to moje chyba.“

Místo účasti na Davis Cupu si tak Kyrgios naordinoval odpočinek a čas s rodinou. Také se chtěl připravit na exhibiční turnaj v Saudské Arábii, kde se ovšem tento týden neprosadil a prohrál hned v prvním kole s Britem Cameronem Norriem.

Účast na Diriyah Tennis Cupu byla ostatně také důvodem, proč Davis Cup nakonec nehrál. A i o tom promluvil pro Australskou tiskovou agenturu. Peníze totiž také hrají svou (a možná i větší) roli.

„V tomto bodě své kariéry chci pro sebe dělat to nejlepší. V těchto dnech mohu cestovat po světě, hrát exhibice a dostávat zaplaceno šestimístné částky. Navíc mohu cestovat s přítelkyní. Je to pro mě lepší, než být týden někde, kde nebudu moci být s přítelkyní a nedostanu tak dobře zaplaceno. To mi nedává smysl a nepomůže mi to ani jako sportovci,“ dodal.