Bude stát Tomice madridský "výstřelek" olympiádu? Otazník údajně visí i nad Kyrgiosem

- Filip Lefenda

Pakliže se v médiích mluví o Bernardu Tomicovi a Nicku Kyrgiosovi, není to pouze v souvislosti s tím, že jsou oba zmínění velkým příslibem pro tenisovou budoucnost své země. Australané na sebe velmi často lákají pozornost také vinou svých výstřelků, a to na kurtech i mimo ně. Naposledy se o pozdvižení postaral o dva roky starší Tomic, jenž vypustil poslední výměnu v utkání s kontroverzním Italem Fogninim, který oběma jmenovaným v pořadí fanouškovských antipatií zdatně konkuruje. Tomicovi nyní reálně hrozí, že se nepodívá na olympijské hry v Riu. A nejen jemu.

Aktuálně dvaadvacátý hráč světa se postaral o pozdvižení tenisové veřejnosti na štědře dotovaném turnaji v Madridu, kde viditelně vypustil závěr střetnutí s Fabiem Fogninim, což posléze doplnil i nevhodnými výroky. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat a Tomic, se kterým se původně počítalo jako členem australské olympijské výpravy, rázem nemá své místo pro Rio vůbec jisté. „Tohle není chování, které bych chtěla, aby předváděl některý z členů týmu, za který jsem zodpovědná,“ vyjádřila se na adresu stále ještě mladého tenisty Kitty Chillerová, šéfka australské olympijské výpravy.

V Tomicove případě se nejedná ani zdaleka o první incident, přičemž Australan na sebe neváže pozornost jen na kurtu, kde je držitelem nejrychlejší porážky na okruhu ATP (prohra za 28 minut s Finem Nieminenem), ale i v soukromém životě. Loni v létě se dokonce dostal do konfliktu s policií poté, co si ve svém hotelovém apartmá v Miami Beach uspořádal poněkud divočejší večírek. Přivolaná ochranka stížnosti sousedů nebyla schopna vyřešit, Tomic později „bouchl dveřmi“ také příslušníkům policie. Není tedy divu, že následovalo zatčení a převoz na policejní stanici, kterou kontroverzní hráč opustil až díky zaplacené kauci ve výši dvou tisíc amerických dolarů.

Říká se, že geny se nezapřou. Úplně překvapujícím tak nebude ani tři roky starý incident, jehož ústřední postavou byl pro změnu Tomicův otec John. Ten při hádce před hotelem zlomil nos a poranil obratel Thomasi Drouetovi, Bernardovu tréninkovému partnerovi. Pár dní před tím měl přitom podle slov napadeného při tréninku v Monaku způsobit krvavý šrám dokonce i svému synovi… A výsledek? Tomic starší dostal zákaz účastnit se turnajů ATP, na kterých v roli hráče účinkuje jeho ratolest. Sám hráč si navíc v minulosti stěžoval u rozhodčích i na nevhodné koučování svého otce z hlediště.

Zda se Tomic na letní olympiádu v Riu de Janeiru podívá či nikoliv by mělo být definitivně jasné do konce června, uvážíme-li však, že byl Tomic v nedávné minulosti hned dvakrát vyloučen pro nevhodné chování i z daviscupového týmu, nemusí být výhružky Chillerové jen planou hrozbou. A podle všeho se netýkají jen Tomice, ale také dalšího australského bouřliváka Nicka Kyrgiose, jenž má s reprezentačními tresty rovněž zkušenost.

Právě Tomicův o dva roky mladší krajan bývá mnohými považován za hráče, který projevuje respekt vůči svým soupeřům, rozhodčím a tenisovému okolí snad v ještě menší míře. Vyprávět by o tom mohl třeba Švýcar Stan Wawrinka, kterému v průběhu loňského utkání na turnaji v Montrealu Kyrgios v dosahu televizních mikrofonů sdělil, že měl jeho krajan Thanasi Kokkinakis sexuální poměr s Wawrinkovou přítelkyní – chorvatskou tenistkou Donnou Vekićovou. Dvojnásobný grandslamový vítěz zápas nakonec skrečoval pro bolesti zad a na turnaji skončil. Později chování svého mladšího soupeře, který na loňském Wimbledonu čelil obvinění z toho, že označil čárového sudího za "špínu", skrze veřejnost odsoudil.