Češi v akci: Siniaková získala cenný skalp Halepové, Strýcová zdolala po boji Šafářovou

- Filip Lefenda

Dvacetiletá Kateřina Siniaková porazila na turnaji v čínském Šen-čenu Simonu Halepovou z Rumunska, čtvrtou hráčku žebříčku WTA, a slaví největší vítězství své dosavadní kariéry. Kristýna Plíšková ztratila na stejném místě ve svém utkání jen tři hry a je rovněž ve čtvrtfinále. Ryze český souboj zvládla v Aucklandu lépe Barbora Strýcová, duel proti krajance Šafářové však získala až v rozhodujícím tiebreaku třetího setu.

Siniaková zdolala světovou čtyřku, suverénně postoupila i Kr. Plíšková

Skvělý start do nové tenisové sezóny prožívá Kateřina Siniaková. Královéhradecká rodačka je na turnaji v čínském Šen-čenu už ve čtvrtfinále, do dalšího působení na podniku navíc půjde posílena o skalp čtvrté hráčky světa Rumunky Simony Halepové, kterou ve středu přetlačila ve třech setech. Češka nejprve vyhrála první set poměrem 6:3, druhý však prohrála 4:6. Senzaci ale dokonala dvacetiletá hráčka ve třetím dějství, když zvládla lépe koncovku a po vítězství 7:5 slaví premiérový skalp soupeřky z elitní desítky světového žebříčku.

Siniaková má nyní relativně přijatelný los, v dalším kole si totiž zahraje s Ninou Stojanovičovou ze Srbska, 142. hráčkou světa, která zvládla rovněž třísetovou bitvu s Tunisankou Jabeurovou.

 

Do čtvrtfinále proletěla na stejném turnaji Kristýna Plíšková. Ta ztratila s Tchajwankou Čang pouhé tři hry a v dalším kole vyzve kometu loňského ročníku Britku Kontaovou.

V deblu Siniaková, která v Číně startovala po boku Srbky Jankovičové, dohrála, fanoušky českého tenisu to však přílš mrzet nemusí. Na druhé straně kurtu totiž kromě domácí Pcheng stála i Andrea Hlaváčková. Zápas skončil výsledkem dvakrát 6:3.

Strýcová si poradila i s další krajankou

Po vítězství nad jmenovkyní Štefkovou stála Barboře Strýcové v cestě další česká soupeřka, a sice Lucie Šafářová. Bitvu jako řemen nakonec rozhodla až zkrácená hra třetího setu, ve které si počínala lépe plzeňská rodačka – tiebreak vyhrála poměrem 7:4. Ve čtvrtfinále se Strýcová může těšit na Američanku Davisovou.

Obě jmenované Češky spolu na turnaji hrají v páru čtyřhru, ve středu ale do akce nemusely. Němky Becková s Görgesovou k utkání vůbec nenastoupily.

Berdych a Štěpánek jsou ve čtvrtfinále

Ryze český souboj spolu v katarském Dauhá svedli Tomáš Berdych s Jiřím Veselým. Favorit zápasu, Berdych, dokázal vydržít vítězství v prvním setu v tiebreaku v poměru 7:5, a ač následně ve druhé sadě byl v problémech a prohrál 1:6, tak nakonec mu postup do čtvrtfinále neutekl. V rozhodující sadě totiž Berdych oplatil Veselému porážku z prostředního setu, vyhrál 6:1 a může se těšit na další kolo.

Na úvod středečního programu turnaje se představil úspěšný kvalifikant Radek Štěpánek, na kterého čekal belgický držitel divoké karty Arthur De Greef. O čtrnáct let starší Čech potvrdil v utkání roli favorita a postoupil již do čtvrtfinále, když vyhrál i čtvrtý zápas (včetně kvalifikace) v nové sezoně. De Greefa porazil za 79 minut 6:3, 6:2. Zároveň se český veterán stal nejstarším čtvrtfinalistou na okruhu ATP od 22 let starého výkonu Jimmyho Connorse v německém Halle.

Kolář v Bangkoku dohrál

Pouť Zdeňka Koláře v thajském hlavním městě Bangkoku je u konce. Český hráč nestačil v osmifinálovém střetnutí na favorizovaného Rumuna Copila, s nímž prohrál po setech 4:6 a 1:6. Turnajové trojce nedokázal vzít v celém utkání ani jednou servis, což se ukázalo klíčovým.

ATP/WTA

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, tvrdý povrch, 1 237 190 USD, osmifinále dvouhry)

RADEK ŠTĚPÁNEK (107.) – Arthur De Greef (BEL, 134.) 6:3, 6:2

TOMÁŠ BERDYCH (10.) – JIŘÍ VESELÝ (55.) 7:6 (5), 1:6, 6:1

Čtvrtfinále čtyřhry

Haase (NED), Petzschner (GER) – Pospisil (CAN), ŠTĚPÁNEK 3:6, 3:6

Bagnis (ARG), VESELÝ – Almagro, Verdasco (ESP) 5:7, 6:7 (4)

ASB Classic, Auckland (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, osmifinále dvouhry)

BARBORA STRÝCOVÁ (20.) LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (62.) 7:5, 3:6, 7:6 (4)

Osmifinále čtyřhry

ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁBecková, Görgesová (GER) bez boje

Shenzhen Open, Šen-čen (ženy, tvrdý povrch, 750 000 USD, osmifinále dvouhry)

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (60.) – Kchaj-čen Čang (TPE, 130.) 6:1, 6:2

KATEŘINA SINIAKOVÁ (52.) – Simona Halepová (ROU, 4.) 6:3, 4:6, 7:5

Čtvrtfinále čtyřhry

Jankovičová (SRB), SINIAKOVÁ – HLAVÁČKOVÁ, Pcheng (CHN) 3:6, 3:6

CHALLENGER TOUR

Wind Energy Holding Bangkok Open 2017, Bangkok (muži, tvrdý povrch, 50 000 USD, osmifinále dvouhry)

ZDENĚK KOLÁŘ (244.)Marius Copil (ROU, 132.) 4:6, 1:6

City of Onkaparinga Tennis Challenger, Happy Valley (muži, tvrdý povrch, 75 000 USD, čtvrtfinále čtyřhry)

Arevalo (SAL), Souza (BRA) – Gombos (SVK), ŠÁTRAL bez boje

ITF / FUTURES

Hong Kong (ženy, 25 000 USD, tvrdý povrch, osmifinále dvouhry)

Conny Perrinová (SUI, 213.)BARBORA KREJČÍKOVÁ (252.) 1:6, 1:6

Čtvrtfinále čtyřhry

Hozumiová (JPN), KREJČÍKOVÁ – Gao, Lin (CHN) 6:4, 2:6, 10:4