Velké obraty i nečekaná trápení. Které zápasy úvodních kol nabídly skvělou podívanou?

- Petr Šístek

Vstup do nové sezony bývá vždy ošidný. Často tak přináší nečekané potíže favorizovaných hráčů s outsidery či velké obraty. Které zápasy úvodních kol turnajů tohoto týdne nabídly vskutku parádní podívanou?

Dauhá: Horacio Zeballos (ARG, 71.) – Florian Mayer (GER, 50.) 6:7(3), 6:4, 7:6(9)

Toto utkání mělo v Dauhá patřit k těm zcela průměrným. I proto bylo zařazeno až na zapadlý kurt č. 2. Jihoamerický antukář Horacio Zeballos v něm ale překvapivě sehrál zcela vyrovnanou partii s Florianem Mayerem, který v loňské sezoně po zranění šokoval tenisový svět triumfem na turnaji kategorie ATP 500 v Halle.

V prvním setu si oba hráči s přehledem drželi podání a sadu tak rozhodoval až tiebreak, který favorit utkání ovládl poměrem 7:3. Prvního brejku utkání byli fanoušci svědky až v sedmé hře druhé sady a překvapivě jej zaznamenal Argentinec, který již nenechal nic náhodě a srovnal stav setů.

I v rozhodujícím třetím dějství Zeballos pokračoval ve skvělém výkonu a dostal se do vedení 5:3. To ale nedokázal zužitkovat a na řadu tak opět přišel tiebreak. Ten nabídl opravdové vyvrcholení zápasu. Byl využit až pátý mečbol, když pevnější nervy prokázal za stavu 10:9 argentinský tenista, který si za odměnu zahraje v osmifinále s Novakem Djokovičem.

Dauhá: Novak Djokovič (SRB, 2.) – Jan-Lennard Struff (GER, 63.) 7:6(1), 6:3

Novak Djokovič v závěru loňské sezony nestačil na Andyho Murrayho a přišel o post světové jedničky, ale v utkání s Janem-Lennardem Struffem byl obrovským favoritem. O to větším překvapením bylo, když záhy prohrával 0:4 a následně i 1:5. Srb ale opět dokázal, že set za žádného stavu nepovažuje za ztracený, zaznamenal dva brejky v řadě a první dějství nakonec získal po jasném průběhu v tiebreaku.

Ve druhé sadě pak hned na úvod zaznamenal brejk a ve druhém gemu odvrátil tři brejkboly soupeře, čímž již definitivně zlomil jeho odpor a zažehnal tak případnou senzaci. Fanouškům se ale rozhodně nepředstavil v ideální formě a při vzpomínkách na minulé zápasy se lze jen těšit na případný čtvrtfinálový duel s Radkem Štěpánkem, který v minulé sezoně dokázal, že dokáže i ty nejlepší hráče dostat na hranu vyřazení.

Brisbane: Lucas Pouille (FRA, 15.) - Gilles Simon (FRA, 25.) 7:6(6), 7:6(4)

Obrat Novaka Djokoviče v první sadě neunikl pozornosti snad žádného tenisového fanouška, ale Lucasi Pouillemu se proti Gillesu Simonovi podařil ještě o poznání pozoruhodnější kousek. Proti svému krajanovi totiž v úvodní sadě prohrával již 0:5, přičemž jeho sok šel servírovat.

Pouille ale zaznamenal tři brejky v řadě, srovnal na 5:5 a první set nakonec získal na svou stranu ve velmi vyrovnaném tiebreaku, v němž dokonce odvracel setbol Simona. Jeho odpor definitivně zlomil ve druhém setu, když za stavu 4:5 odvrátil další dva setboly a opět byl ve zkrácené hře šťastnějším tenistou.

Šen-čen: Agnieszka Radwaňská (POL, 3.) – Jing-Jing Tuan (CHN, 103.) 6:2, 6:7(4), 7:5

Úvodní kolo turnaje v Šen-čenu, v němž se střetla turnajová jednička Agnieszka Radwaňská s domácí na divokou kartu startující hráčkou, mělo být zcela jasnou záležitostí. Tomu nasvědčoval i průběh první sady, v níž se favoritka bleskově ujala vedení 4:0 a set zcela bez problému dovedla do vítězného konce.

Hned v úvodu druhého dějství ale nastal zlom, když Číňanka zaznamenala brejk a dostala se do vedení. O to sice v průběhu setu přišla, ale i tak dokázala předčit svou soupeřku v tiebreaku a vynutila si třetí set.

V něm byli fanoušci svědky neuvěřitelné podívané, když do stavu 5:5 bylo k vidění hned osm ztracených podání a Radwaňská odvrátila hned tři mečboly! To ale polskou favoritku značně nakoplo, získala následující dva gemy a obrovské překvapení tak nedopustila.

Šen-čen: KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (60.) - Anastasija Sevastovová (LAT, 34.) 1:6, 6:3, 7:6(6)

Mezi šestou nasazenou Lotyškou a Kristýnou Plíškovou se očekával vyrovnaný zápas. Překvapením proto bylo, když Sevastovová od stavu 1:1 získala pět gemů v řadě a s velkým přehledem ovládla úvodní set. Ve druhém dějství bylo k vidění hned pět ztracených podání, ale situaci lépe zvládla česká tenistka, která po výsledku 6:3 srovnala stav utkání.

Již brzy se ale zdálo, že to Plíškové nebude vůbec nic platné, neboť do rozhodující třetí sady vstoupila tragicky a záhy prohrávala 0:4. Zlepšenou hrou ale dokázala srovnat na 4:4 a utkání nakonec dospělo do velmi napínavého tiebreaku, v němž rodačka z Loun za stavu 4:6 čelila dvěma mečbolům, avšak čtyřmi získanými míčky v řadě získala zkrácenou hru na svou stranu a mohla se radovat z vítězství.