Druhý nejlepší do 18 let. Menšík zakončí sezonu v TOP 500

- Radek Štohl

Teprve před čtvrt rokem oslavil 17. narozeniny. V mnohých ohledech si ovšem počíná lépe než o deset patnáct let zkušení protihráči. Český tenisový talent Jakub Menšík v první celé sezoně mezi dospělými vyhrál tři tituly ve dvouhře, jeden získal v deblu. V žebříčku dvouhry mu na konci listopadu náleží 478. místo. Aktuálně je druhým nejmladším tenistou do 18 let.

Rodák z Prostějova se širšímu publiku poprvé pořádně představil na juniorce letošního Australian Open. Tehdy ještě šestnáctiletý mladík heroicky bojoval o titul ze dvouhry, v úporném vedru ho zastavily až křeče. Arénu Roda Lavera nakonec po třech hodinách a 43 minutách opouštěl na vozíku.

Zájem o Menšíka rapidně vzrostl, mimo jiné si zatrénoval se svým velkým vzorem Novakem Djokovičem, který pozval českého tenistu do tenisového centra v Bělehradě. „Ze začátku jsem vůbec nevěřil, že je to skutečnost, ale už za pár dní jsem se vydal se svým tenisovým trenérem Tomášem Josefusem a mentálním trenérem Draganem Vujovičem do Bělehradu,“ zářil talentovaný tenista v polovině února.

Postupně se vydával na profesionální okruh, zahrál si i kvalifikaci ATP turnaje v Bělehradě. Začaly se dostavovat výsledky. Zlomem bylo srpnové semifinále challengeru na pražských Spojích, kde mimo jiné vyřadil o 20 let staršího krajana Lukáše Rosola. Začátkem září dobyl první titul mezi dospělými, ovládl patnáctku v Allershausenu.

Ve famózní formě ho pak zastihl závěr sezony. Nejprve zvítězil na pětadvacítce v řeckém Irakliu, v neděli nenašel přemožitel na patnáctce v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Úspěšné turnaje katapultovaly Jakuba Menšíka do TOP 500, konkrétně na 478. příčku. Do žebříčku se mu ještě započítá 15 bodů z triumfu v Egyptě, v prosinci se navíc patrně zúčastní patnáctky v Trnavě. Kalendářní rok 2022 tak minimálně zakončí okolo 450. místa.

Z hráčů do 18 let je na tom lépe už jen čínský tenista Ťün-čcheng Šang, začátkem února plnoletý Číňan je momentálně na 193. příčce žebříčku dvouhry.

„Sezona byla velice povedená. Nic bych na ní nezměnil, všechno je tak, jak má. Hodnotím ji pozitivně a kladně. Nahoru šla má hra i výsledky, takže panuje obrovská spokojenost. V příštím roce bych rád nakoukl do světa challengerů," plánuje Menšík v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Zaznamená v příštím ročníku dalších výrazných posunů? Čeští fanoušci by se jistě nezlobili.