Kvalifikace Davis Cupu rozlosována, Češi si o finálový turnaj zahrají v Portugalsku

- Petr Sumbal

Ještě před vypuknutím finále letošního ročníku Davisova poháru proběhl ve španělské Málaze los kvalifikace ročníku příštího. Mezi dvanáctkou nasazených týmů figuroval i ten český a los mu do kvalifikace v roce 2023 přiřkl Portugalsko. Utkání se v únoru příštího roku odehraje na portugalské půdě.

Česká reprezentace si musela v celém losovacím aktu jakožto poslední dvanáctá nasazená počkat na svého kvalifikačního soupeře až do úplného konce a nakonec na ni zbylo Portugalsko.

„Myslím si, že los je to příznivý. Měli jsme dvanáct možností, a i když někteří soupeři mohli být příjemnější než Portugalsko, byli tam na druhou stranu i velice těžcí soupeři a ve hře byly i daleké výlety, třeba do Kolumbie,“ hodnotil kvalifikační los nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil.

Utkání se odehraje mezi 3. a 5. únorem na portugalské půdě. „Samozřejmě mě štve, že už jsme dlouho nehráli v České republice, pro naše mladé kluky by to bylo před domácími fanoušky daleko lepší. Los je ale takový, jaký je a budeme se těšit na utkání do Portugalska,“ uvedl Navrátil. Česko se v Davis Cupu naposledy představilo doma v roce 2019 proti Nizozemsku.

Nejvýše postaveným portugalským tenistou na světovém žebříčku je aktuálně 33letý Joao Sousa, jemuž patří 82. místo. Na 91. místě světového pořadí se nachází 25letý Nuno Borges a žádného dalšího zástupce v první dvoustovce žebříčku už Portugalsko momentálně nemá. Nejlepším portugalským deblistou současnosti je Francisco Cabral, jemuž patří 49. místo.

„Portugalsko má zkušený tým. Se Sousou se Tomáš Macháč utkal na olympiádě,“ připomněl Navrátil utkání prvního kola olympijského turnaje v Tokiu v roce 2021, které český tenista vyhrál 2:1 na sety.

Český tým by měl vyrukovat na Portugalce s výrazně mladším týmem. „Tým se bude stavět na Jirkovi Lehečkovi (21 let) s Tomášem Macháčem (22 let). Určitě by bylo vhodné mít v týmu i nějakého deblistu, kvalitními jsou Zdeněk Kolář nebo Adam Pavlásek. Ještě uvidíme, jestli vezmeme pět hráčů, nebo budeme hrát ve čtyřech. Velmi dobrý antukář je i Víťa Kopřiva a máme k dispozici také další mladíky Dalibora Svrčinu a Jakuba Menšíka,“ vypočítával možnosti nominace český nehrající kapitán.

Nejsilnějším povrchem většiny portugalských tenistů je antuka a český kapitán očekává, že právě na tomto povrchu se také kvalifikace odehraje, což může být mírná komplikace. „Kluci teď hráli turnaje v halách a budou se v nich i připravovat. Poté se na začátku roku budou hrát turnaje na tvrdých površích a po nějakých deseti dnech po skončení Australian Open možná přijde na řadu Davis Cup na antuce. Bude potřeba se na to přetrénovat, na antuce je to přeci jen úplně jiný pohyb. Ale uvidíme, s čím nakonec Portugalci přijdou,“ nechtěl nakonec Navrátil volbu povrchu ze strany soupeře předjímat.

Česko (ani dříve Československo) se s Portugalskem v Davis Cupu ještě nikdy neutkalo.

„Uděláme vše pro to, abychom přes celkem příjemného soupeře postoupili na finálový turnaj Davis Cupu,“ zakončil své hodnocení losu Navrátil.

Oba finalisté letošního ročníku Davis Cupu Kanada a Austrálie mají automaticky zajištěnou účast na finálovém turnaji v roce 2023 a kvalifikaci se vyhnou také Itálie a Španělsko, které se finálového turnaje zúčastní na divokou kartu.

Los kvalifikace Davis Cupu 2023
ČESKO – Portugalsko
Chorvatsko – Rakousko
Francie – Maďarsko
USA – Uzbekistán
Německo – Švýcarsko
Velká Británie – Kolumbie
Srbsko – Norsko
Kazachstán – Chile
Belgie – Jižní Korea
Švédsko – Bosna a Hercegovina
Nizozemsko – Slovensko
Argentina – Finsko

Pozn.: Kurzívou jsou vyznačeny týmy s výhodou domácího prostředí