Obrovské ztráty pro Itálii. Po jedničce bude v Davis Cupu chybět i dvojka

- Jan Vojkůvka

Itálie nemá před sebou ve čtvrtfinále Davis Cupu zrovna nejlepší vyhlídky. Po už dříve oznámené absenci žebříčkové jedničky Jannika Sinnera se nebude moci kapitán Filippo Volandri spolehnout ani na předpokládaného hlavního tahouna týmu Mattea Berrettiniho. Itálii čeká ve čtvrtek souboj se Spojenými státy, které jsou rázem favority na postup do semifinále.

Už omluvenka světové patnáctky Jannika Sinnera, který se potýká se zraněním prstu, byla pro italský tým vážným zásahem do plánů před daviscupovými vyřazovacími boji. Nyní však přišla další rána, se kterou se bude muset kapitán Filippo Volandri vypořádat.

Do bojů o Salátovou mísu totiž nezasáhne ani předpokládaná týmová jednička a 16. hráč světa Matteo Berrettini. Zkušený šestadvacetiletý tenista se naposledy představil v říjnu v Neapoli, kde dokráčel do finále. Od té doby však na turnajích scházel.

Berrettiniho, který ve skupinové fázi Davis Cupu vybojoval pro svůj tým tři výhry, na kurt nepustí zranění nohy, kvůli němuž se od domácího turnaje ATP na kurtech neobjevil.

„Bohužel jsem prohrál svůj závod s časem, abych byl včas připraven na finále Davis Cupu. Lékařští experti mi oznámili, že po zranění nohy, které jsem utrpěl v Neapoli, stále nejsem schopen hrát na své nejvyšší úrovni,“ oznámil Berrettini, který se i tak s italským týmem do Málagy vypravil. Fandit spoluhráčům ale bude jen z lavičky. „Abych je podpořil, jak jen budu moci.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Matteo Berrettini (@matberrettini)

Kapitán Volandri má v týmu pro souboj s Američany kvartet Lorenza Musettiho, Lorenza Sonega, Fabia Fogniniho a Simone Bolelliho. Bez Berrettiniho a Sinnera však bude pro Itálii ohromně náročné, aby uspěla.

Spojené státy do Španělska přivezly čtveřici Taylora Fritze, Francese Tiafoeho, Tommyho Paula a Jacka Socka. Očekává se, že do dvouhry naskočí duo Fritz a Tiafoe, proti nimž by to měli složité i Berrettini se Sinnerem. Bez nich se šance Italů na postup do semifinále drasticky zmenšily.