Překvapivý vzestup Ruuda. Neměl dobrý bekhend, teď může být jedničkou, říká Toni Nadal

- Marek Bartošík

Před začátkem roku by sotva někdo čekal, že si Casper Ruud zahraje o titul na třech z pěti největších turnajů sezóny. Třiadvacetiletý Nor však postupem do finále Roland Garros, US Open a Turnaje mistrů ukázal, že náleží k největším hvězdám současného mužského tenisu. Výkonnostní vzestup Ruuda sleduje s uznáním také Toni Nadal, který zavzpomínal na první setkání s rodákem z Osla v akademii Rafaela Nadala. Právě tam Ruud trénuje a Nadal působí jako ředitel.

„Pamatuji si, že když přišel do akademie, měl kvůli nevhodnému pohybu nohou špatný bekhend. Teď už je ale jeho bekhend dostatečně dobrý,“ zmínil v rozhovoru pro Eurosport Toni Nadal, který dlouhá léta vedl svého synovce Rafaela. Teď pomáhá Kanaďanovi Félixovi Augerovi-Aliassimeovi.

„Když přišel do akademie, nemyslel jsem si, že by mohl být světovou dvojkou,“ odkázal na Ruudovo žebříčkové maximum. „Sleduji mnoho jeho zápasů, každý rok se trochu zlepšil, je z něj velmi dobrý tenista. Může být světovou jedničkou,“ dodal Toni Nadal, podle něhož může Ruud ještě zapracovat právě na nepříliš silném bekhendu.

Hru norského reprezentanta naopak zdobí vynikající forhend, jímž dokáže diktovat hru, a také kvalitní servis. Díky těmto schopnostem pobýval letos v září na druhém místě žebříčku, aktuálně je světovou trojkou.

Ruud, kterého trénuje jeho otec Christian, v této sezóně nasbíral 51 vítězství v 73 zápasech a získal tři trofeje na své oblíbené antuce (Buenos Aires, Ženeva, Gstaad). Zkraje roku musel kvůli zranění kotníku vynechat Australian Open, v lednu tak bude mít šanci na další bodový nárůst a případný posun v žebříčku, kde jsou před ním pouze Španělé Carlos Alcaraz a Rafael Nadal.

Zatímco na světovou jedničku Alcaraze má ztrátu 1000 bodů, na druhého Nadala mu schází pouze 200 bodů.