Turnaj mistrů: Djokovič přehrál Ruuda a slaví rekordní šestý titul

- Redakce

Letošní sezóna na okruhu ATP v neděli vyvrcholila dvěma posledními zápasy. Turnaj mistrů v Turíně nabídl finále ve dvouhře i čtyřhře. Ze singlového titulu se raduje Novak Djokovič, jenž porazil svého norského soupeře Caspera Ruuda 7:5 a 6:3. Američan Rajeev Ram a Brit Joe Salisbury se stali šampiony deblové soutěže, když vyzráli ve dvou setech na chorvatské duo Nikola Mektič, Mate Pavič.

Pětatřicetiletý Novak Djokovič (8.) je celkově pošesté (a poprvé od roku 2015) šampionem Turnaje mistrů, dorovnal tak dosavadního rekordmana Švýcara Rogera Federera. Srbský tenista přehrál ve finále turínského podniku Nora Caspera Ruuda (4.) po hodině a 33 minutách 7:5 a 6:3. 

Favorizovaný Djokovič předvedl v utkání skvělý výkon na servisu, když trefil devět es bez jediné dvojchyby a nečelil žádnému brejkbolu. Sám udeřil na returnu jednou v každé sadě.

Jednadvacetinásobný grandslamový šampion uzavřel sezónu ziskem páté letošní trofeje (Řím, Wimbledon, Tel Aviv, Astana, ATP Finals), v žebříčku se posune na pátou příčku. Finalista Ruud si polepší na pozici světové trojky.

Ram se Salisburym vyhráli Turnaj mistrů
Jako první byl v Turíně udělen deblový titul. Šampiony ATP Finals se stali Rajeev Ram a Joe Salisbury, kteří si zahráli už čtvrtý společný Turnaj mistrů. Zatímco v roce 2019 skončili ve skupině a o rok později dohráli v semifinále, loni se prodrali do finále, ale nestačili na Herberta s Mahutem.

Letos si však už celkové prvenství utéct nenechali a ve finálovém souboji porazili Chorvaty Nikolu Mektiče a Mateho Paviče 7:6(4), 6:4.

Nitto ATP Finals, Turín (muži, ITA, 14 750 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále dvouhry
Casper Ruud (NOR, 4.) – Novak Djokovič (SRB, 8.) 5:7, 3:6

Finále čtyřhry
Mektič, Pavič (oba CRO) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 6:7(4), 4:6