Macháč poslední krok v Helsinkách neučinil. Posun do stovky musí ještě počkat

- Jan Vojkůvka

Tomášovi Macháčovi se nepovedlo ve finských Helsinkách zvládnout nedělní finále a poslední krůček v honbě za ziskem titulu a posunem do první světové stovky neučinil. Ačkoliv do utkání o titul šel v roli favorita, na Švýcara Leandra Riediho nestačil. Českému tenistovi se nedařilo najít recept na hru soupeře, se kterým nakonec prohrál hladce 3:6, 1:6.

Dvaadvacetiletý Macháč mohl v Helsinkách konečně dosáhnout tolik kýženého milníku. K posunu do první světové stovky ovšem potřeboval vyhrát nedělní finále nad Švýcarem Riedim. To se ale nakonec nepovedlo.

Před utkáním to přitom vypadalo, že je Macháč nezastavitelný. Český tenista se ve Finsku nacházel ve výtečné formě, předchozí čtyři zápasy vyhrál bez ztráty setu a ve čtvrtfinále i semifinále proti Zizou Bergsovi a Yannicku Hanfmannovi ztratil shodně pouhé tři gemy.

Tentokrát to byl ale Macháč, komu zápas nesedl. V nedělním klání nedokázal navázat na své výkony z předchozích zápasů a nakonec mu také zcela odešel servis.

V prvním setu přitom začal dobře, hned v prvním gemu měl tři brejkboly. Nevyužil ale ani jeden a další příležitost už nedostal. Naopak Riedimu se povedlo v osmém gemu prorazit podání svého soka a následně se ujmout vedení 1:0 na sety.

Ve druhém setu pak Macháčovi zcela odešlo podání. Prohrál si ho hned čtyřikrát v řadě a jediný gem, který získal na své konto, vybojoval na returnu.

Neúspěšná snaha o třetí titul v sezoně zároveň znamená, že Macháčovi těsně unikl posun do elitní světové stovky. Rodák z Berouna bude mít po postupu do finále ve světovém žebříčku celkem 564 bodů, přičemž k posunu do Top 100 mu v živém pořadí schází aktuálně dva body.

Další šanci, jak konečně vytoužený milník překonat, dostane hned příští týden na challengeru v Andrii. Stačit by mu mohl už postup do osmifinále, definitivní jistotu by ale získal postupem do čtvrtfinále, za který by obdržel hned 16 bodů.