Jako přes kopírák! Macháč ztratil opět jen tři gemy a v Helsinkách si zahraje o titul

- Marek Bartošík, Petr Sumbal

Suverénní jízda Tomáše Macháče (112.) halovým challengerem v Helsinkách pokračovala i v semifinále! V něm český tenista ztratil stejně jako v předchozím kole jen tři gemy, když porazil Yannicka Hanfmanna (140.) hladce 6:1, 6:2. V neděli si 22letý český tenista zahraje o svůj pátý titul na challengerech a už třetí v této sezóně.

Tomáš Macháč, jenž startuje na turnaji jakožto pátý nasazený, nenabídl v celém utkání svému německému soupeři Yannicku Hanfmannovi ani jediný brejkbol. Sám si naopak vypracoval hned dvanáct příležitostí na returnu, z nichž čtyři dokázal proměnit.

Důležitou roli mělo pro Macháče druhé podání, po němž získal třináct ze čtrnácti výměn! I díky skvělému výkonu na servisu si připsal čtvrtou dvousetovou výhru na helsinském challengeru, kde zatím neztratil ani jednu sadu.

Po australském Traralgonu a polském Grodzisku Mazowieckém jsou finské Helsinky třetí destinací, v níž Macháč letos postoupil do finále challengerového turnaje. O svou třetí trofej v této sezóně zabojuje proti švýcarskému kvalifikantovi Leandrovi Riedimu (277.), se kterým se dosud nikdy neutkal.

Oba finalisté mají už nyní jistých 55 bodů do žebříčku ATP, na šampiona čeká celková porce 90 bodů a také lákavá finanční prémie 9 200 eur. Jestliže by Macháč uspěl, zajistil by si premiérový posun do elitní stovky světového pořadí. V aktuálním živém žebříčku mu náleží 102. příčka.

HPP Open, Helsinky (muži, FIN, 67 960 EUR, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (112.) – Yannick Hanfmann (GER, 140.) 6:1, 6:2