ATP

Turnaj mistrů: Fritz udolal v souboji o semifinále Augera-Aliassimea, Nadal se rozloučil výhrou

- Redakce

Ve čtvrtek jsou na programu poslední zápasy Zelené skupiny. Rafaelu Nadalovi se povedlo v závěrečném utkání přerušit šňůru porážek a porazil již jistého vítěze skupiny Caspera Ruuda. Večerní program pak vyvrcholil střetnutím dvou debutantů. Taylor Fritz přehrál v přímém souboji o postup do semifinále ve třech setech Felixe Augera-Aliassimea.

Fritz udolal v třísetovém maratonu Augera-Aliassimea
Urputný souboj dvou turnajových debutantů zvládl v Turíně lépe Američan Taylor Fritz (9.). V přímém souboji o postup do semifinále porazil za 2 hodiny a 44 minut 7:6(4), 6:7(5) a 6:2 lehce favorizovaného Felixe Augera-Aliassimea (6.) z Kanady.

Až do stavu 2:2 v rozhodujícím setu byli oba aktéři stoprocentní při vlastním podání. Poté ale rodák z Montréalu zničehonic vypadl z role a prohrál čtyři gemy v řadě, čímž ztratil i celé utkání.

Pětadvacetiletý Fritz si na Turnaji mistrů zahraje v sobotu o postup do finále s Novakem Djokovičem. S pětinásobným vítězem akce dosud prohrál všech pět vzájemných střetnutí.

Nadal zakončil sezonu výhrou
Španělský tenista Rafael Nadal zakončil své působení na letošním Turnaji mistrů výhrou. V závěrečném utkání základní skupiny dokázal druhý hráč světa porazit světovou čtyřku Caspera Ruuda 7:5, 7:5.

Utkání ovšem z hlediska Zelené skupiny nic neřešilo. Ruud měl už před zápasem jistotu, že Zelenou skupinu vyhraje, na straně druhé Nadal už neměl šanci projít do semifinále.

Oproti předchozím dvěma utkáním se Nadal prezentoval velmi dobrým výkonem na servisu, když si pomohl hned 16 esy a soupeři nenabídl ani jeden brejk. Ruud naopak dvakrát o podání přišel.

Glasspool s Heliovaarou mají jistotu semifinále
Červená skupina deblového Turnaje mistrů již zná své první postupující. Semifinále si zahraje britsko-finská dvojice Lloyd Glasspool, Harri Heliovaara, která ve svém posledním vystoupení v základní skupině porazila španělsko-argentinský pár Marcel Granollers, Horacio Zeballos po setech 6:0, 6:4.

Glasspool s Heliovaarou zakončili skupinovou fázi s bilancí dvou výher a jedné porážky.

Ze druhého utkání Červené skupiny v italském Turíně se do semifinále prodrali Rajeev Ram a Joe Salisbury. Americko-britská dvojice udolala Marcela Arevala a Jeana-Juliena Rojera 3:6, 7:6(4), 10:5.

Koolhof a Skupski si převzali trofej pro světový pár č. 1
Už bez ohledu na výsledek Turnaje mistrů zakončí Wesley Koolhof a Neal Skupski rok 2022 jako světový pár číslo jedna. K této příležitosti si tato nizozemsko-britská dvojice převzala v turínské aréně cennou trofej. Zítra tento pár čeká závěrečné vystoupení ve skupinové fázi Turnaje mistrů, prozatím mají na kontě jedno vítězství a jednu porážku.

Nitto ATP Finals, Turín (muži, ITA, 14 750 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Zelená skupina
Rafael Nadal (ESP, 2.) – Casper Ruud (NOR, 4.) 7:5, 7:5
Felix Auger-Aliassime (CAN, 6.) – Taylor Fritz (USA, 9.) 6:7(4), 7:6(5), 2:6

Červená skupina
Glasspool (GBR), Heliovaara (FIN) – Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 6:0, 6:4
Ram (USA), Salisbury (GBR) – Arevalo (ESA), Rojer (NED) 3:6, 7:6(4), 10:5