Turnaj mistrů: Ruud je prvním semifinalistou! Nadal přišel o naději

- Redakce

Norský tenista Casper Ruud se stal prvním semifinalistou letošního Turnaje mistrů! Postup mezi nejlepší čtyřku si zajistil v utkání s Američanem Taylorem Fritzem, kterého porazil ve třech setech 6:3, 4:6, 7:6(6). O naději na postup naopak definitivně přišel Rafael Nadal, který ve dvou zápasech neuhrál ani set.

Ruud nešel do utkání v roli favorita, a to ani přes vyšší žebříčkové postavení, které oproti Fritzovi má. Jedním z důvodů bylo, že od finále na US Open herně strádal a na turnajích vyhrál dva z šesti zápasů. V Turíně ale pookřál a po Felixovi Augeru-Aliassimeovi si poradil i s Fritzem.

První dva sety shodně rozhodl vždy jen jeden brejk. Zatímco v úvodním dějství byl lepší Ruud, ve druhé sadě to byl Fritz. Nešlo ale jen o brejky, ale také o šance na úspěch na returnu. Zatímco totiž v první sadě neměl Fritz žádný brejkbol, ve druhém setu si pro změnu nedokázal na returnu vytvořit žádnou šanci Ruud.

Ve třetím setu se převaha vrátila opět na stranu norského hráče, který ale tentokrát nedokázal vybojovat žádný brejk a o jeho vítězství rozhodl až tiebreak. I přes vyrovnanou koncovku však nečelil žádnému mečbolu a ve třetí sadě dokonce ani jednomu brejkbolu, takže svým způsobem závěrečné dějství ovládl.

Ruud si semifinále v Turíně zahrál i loni při svém debutu na závěrečném podniku sezony.

Utkání mezi Ruudem a Fritzem zároveň rozhodlo o tom, že i bez teoretické naděje na postup je Rafael Nadal. Rozhodnutí padlo už ve chvíli, kdy Ruud vyhrál první set.

Šanci postoupit do semifinále má naopak nadále Felix Auger-Aliassime, který odpoledne porazil světovou dvojku za dvě hodiny 6:3, 6:4, čimž si předběžně zachoval naději pro závěrečné čtvrteční kolo.

Klíčem k úspěchu pro Augera-Aliassimeho bylo, že v utkání odvrátil všech pět brejkbolů soupeře. Nadala zlomil především první set, v němž nevyužil celkem čtyři brejkboly a sám přišel o podání v osmé hře. Auger-Aliassime díky tomu získal převahu, kterou přetavil ve druhém dějství v brejk už ve třetím gemu, načež duel úspěšně dopodával.

V přímém souboji o postup do semifinále se ve čtvrtek utká s Američanem Fritzem.

Nitto ATP Finals, Turín (muži, ITA, 14 750 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Zelená skupina
Rafael Nadal (ESP, 2.) – Felix Auger-Aliassime (CAN, 6.) 3:6, 4:6
Casper Ruud (NOR, 4.) – Taylor Fritz (USA, 9.) 6:3, 4:6, 7:6(6)

Červená skupina
Arevalo (ESA), Rojer (NED) – Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 6:1, 6:7(3), 10:7
Ram (USA), Salisbury (GBR) – Glasspool (GBR), Heliovaara (FIN) 7:5, 6:4