ATP

Nadal po 13 letech padl třikrát v řadě. Těžký comeback, smutní Španěl

- Radek Štohl

Závěr sezony znovu Rafaela Nadala nezastihl v ideálním rozpoložení. Projevilo se to také na úvod nedělního Turnaje mistrů, na kterém nestačil na Američana Taylora Fritze ve dvou setech. „Na tréninku je vše super. Musím se však zlepšit v samotných zápasech," říká šestatřicetiletý tenista, který stále čeká na premiérovou trofej ze závěrečného podniku sezony.

Měl skvělý nástup do sezony, triumfem na Australian Open se osamostatnil v počtu získaných grandslamových trofejí (21). Navíc ovládl první tři turnaje sezony, premiérově padl až ve finále v Indian Wells, kde shodou okolností nestačil na Fritze.

Nadal začátkem června dobyl French Open, na turnajích velké čtyřky si dokráčel pro dvaadvacátý titul. Po velké čtvrtfinálové bitvě ve Wimbledonu sice přehrál Fritze, do semifinále ovšem vinou trhliny břišního svalu nezasáhl.

Bývalý nejlepší hráč žebříčku dvouhry od nejslavnějšího turnaje světa absolvoval jen tři turnaje a čtyřhru na Laver Cupu. Do Turnaje mistrů v Turíně tak od Wimbledonu vstupoval s bilancí tří výher a tří porážek, poslední dva zápasy navíc nezvládl. O reparát se snažil v neděli večer proti Tayloru Fritzovi, se kterým ale prohrál 6:7(3), 1:6.

„V prvním setu jsem dobře podával, Taylor do toho však chodil velmi razantně. Znovu potřebuju nabrat více zápasů na této úrovni, ve skutečnosti lépe trénuji než pak předvádím v zápasech," mrzí Nadala.

Začátkem září prohrál v osmifinále US Open, o dva měsíce později na Masters v Paříži. Včerejší neúspěch proti Fritzovi znamenal pro španělského fenoména třetí porážku v řadě, což se mu naposledy stalo na konci sezony 2009, kdy na Turnaji mistrů padl ve všech utkáních základní skupiny.

„Turnaj mistrů je po delší době na marodce těžkým místem pro comeback, postupem času přicházíte o sebevědomí. Hned od začátku navíc narážíte na TOP hráče. Na těchto rychlých površích pak často rozhodují malé detaily," uvědomuje si aktuálně druhý singlista světa.

Rafael Nadal svůj druhý zápas na probíhajícím Turnaji mistrů odehraje v úterý od 14:00, čeká ho mladý Kanaďan Félix Auger-Aliassime.