Turnaj mistrů: Ruud zahájil turnaj výhrou nad Augerem-Aliassimem, Fritz zaskočil Nadala

- Redakce

Je tady vyvrcholení tenisové sezóny 2022, začal mužský Turnaj mistrů! Ten se stejně jako loni odehraje v italském Turíně. Kvůli zranění sice budeme postrádat světovou jedničku Carlose Alcaraze a chybět bude také obhájce loňského titulu Alexander Zverev, i tak se ale můžeme těšit na pořádnou porci toho nejlepšího světového tenisu. V neděli šli do akce tenisté ze Zelené skupiny. První výhru vybojoval Casper Ruud nad Felixem Augerem-Aliassimem. Ve večerním duelu pak přehrál americký debutant Taylor Fritz jedenáctinásobného účastníka Rafaela Nadala. Odehrály se také dva debly Červené skupiny.

Ruud zahájil Turnaj mistrů vítězně
Casper Ruud vstoupil do letošního Turnaje mistrů vítězstvím 7:6(4), 6:4 nad Felixem Augerem-Aliassimem. Utkání, ve kterém byl k vidění vysoký počet chyb, nakonec Ruud ovládl, aniž by čelil jedinému brejkbolu.

V kritických okamžicích si vždy dokázal pomoci podáním, což dlouho předváděl i Auger-Aliassime. Kanaďan, který trefil hned 14 es, však v prvním setu prohrál tiebreak a v sadě druhé přišel o servis v sedmém gemu, což se mu už nepovedlo napravit.

Fritz porazil při debutu na Turnaji mistrů bez ztráty podání Nadala
Rovněž druhé singlové utkání letošního Turnaje mistrů nabídlo překvapivý výsledek. Debutant Taylor Fritz (9.) porazil bez ztráty podání za hodinu a 37 minut 7:6(3) a 6:1 dvojnásobného finalistu akce Rafaela Nadala (2.). První sada dospěla bez jediného ztraceného podání do zkrácené hry, v níž si vedl lépe rodák ze San Diega. Ve druhém setu začal Nadal kupit spoustu nevynucených chyb, čehož Američan dokázal využít. Znatelný rozdíl byl patrný v získaných bodech po druhém podání. Zatímco Fritz po tom svém bodoval v 78 % případů, Španěl pouze ve 40 %.

Rozjel se deblový turnaj
Deblový Turnaj mistrů odstartoval utkáním Červené skupiny, salvadorsko-nizozemská dvojice Marcelo Arevalo, Jean-Julien Rojer podlehla britsko-finskému páru Lloyd Glasspool, Harri Heliovaara 5:7, 6:7(3).

Ve druhém klání americko-britské duo Rajeev Ram, Joe Salisbury porazili ve třech setech španělsko-argentinskou dvojicí Marcel Granollers, Horacio Zeballos.

Nitto ATP Finals, Turín (muži, ITA, 14 750 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Zelená skupina
Casper Ruud (NOR, 4.) – Felix Auger-Aliassime (CAN, 6.) 7:6(4), 6:4
Rafael Nadal (ESP, 2.) – Taylor Fritz (USA, 9.) 6:7(3), 1:6

Červená skupina
Arevalo (ESA), Rojer (NED) – Glasspool (GBR), Heliovaara (FIN) 5:7, 6:7(3).
Ram (USA), Salisbury (GBR) – Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 6:3, 6:7(8), 10:8