BJK Cup: Švýcarky poprvé v historii ovládly ženskou týmovou soutěž

- Redakce

Švýcarsko se může radovat z největšího úspěchu v historii ženského tenisu. Poprvé se totiž prokousalo až k titulu v BJK Cupu (dříve Fed Cupu). Finalistky z let 1998 a 2021 si v letošním finále ve Velké Británii poradily s Australankami, které porazily už po dvouhrách. Vítězné body zařídily Jil Teichmannová a Belinda Bencicová.

Historický úspěch švýcarského ženského tenisu se začal rodit v průběhu týdne už v základní skupině, ve které loňské finalistky dokázaly porazit nejen Itálii, ale také silnou Kanadu a postoupily do semifinále. V sobotu se ve skotském Glasgow Švýcarky utkaly s Češkami a prošly do finále už po výhrách v singlech.

A po singlech bylo nakonec rozhodnuto i finále, díky čemuž se Švýcarsko stalo historicky teprve 12. týmem, který ženskou týmovou soutěž vyhrál.

Úvodní nedělní souboj spolu obstaraly Jil Teichmannová se Storm Sandersovou. Na Teichmannovou nečekalo vůbec nic snadného, Sandersová totiž v průběhu celého týdne potvrzovala výtečnou formu, přestože je hráčkou až třetí stovky světa.

Tentokrát ale Australanka neuspěla a prohrála v průběhu letošního BJK Cupu první singlový zápas. Teichmannová totiž po dvou a půl hodinách zvítězila 6:3, 4:6, 6:3.

Vítězství své krajanky následně potvrdila světová dvanáctka Belinda Bencicová, která vyhrála i čtvrtou dvouhru na glasgowském turnaji. Tentokrát její sílu pocítila Ajla Tomljanovicová, kterou deklasovala 6:2, 6:1.

Šampionky ze Švýcarska, stejně jako poražené finalistky z Austrálie, jsou zároveň prvními jistými účastníky mistrovství světa družstev 2023. Nebudou tedy muset absolvovat dubnovou kvalifikaci, která naopak čeká například na český tým, jenž se střetne s Ukrajinou.

Billie Jean King Cup (ženy, GBR, 11 400 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále
Švýcarsko – Austrálie 2:0
Jill Teichmannová (35.) – Storm Sandersová (237.) 6:3, 4:6, 6:3
Belinda Bencicová (12.) – Alja Tomljanovicová (33.) 6:2, 6:1
Bencicová, Teichmannová – Sandersová, Stosurová zrušeno