Palán indickou misi titulem nezakončil, podlehl nasazené jedničce

- Petr Sumbal

Dominik Palán (465.) svou indickou jízdu nezakončil ziskem titulu, na pětadvacítce v Indauru podlehl ve finále americkému tenistovi Oliveru Crawfordovi (369.) po setech 1:6, 6:1, 3:6. První dva sety byly jednoznačné a o titulu musela rozhodnout třetí sada. Tu zvládl lépe Crawford díky brejku ve čtvrtém gemu. Palán tak svůj druhý letošní a třetí kariérní titul nezískal.

Dominik Palán v neděli časně ráno středoevropského času bojoval o svůj druhý letošní a celkově třetí titul z turnajů ITF v kariéře. V indickém Indauru si však radost neudělal a k úspěchům v Dauhá (2021) a v Bakiu (2022) další trofej nepřidal, když po třísetové bitvě podlehl 1:6, 6:1, 3:6 nasazené jedničce Oliveru Crawfordovi ze Spojených států amerických.

Po prvním setu to vypadalo na hodně rychlé finále. Palán na svého soupeře v mnoha ohledech nestačil a uhrál v něm jen jediný gem. Ve druhé sadě se ale role zrcadlově otočily a byl to naopak český tenista, který tahal za delší konec a poměrem 6:1 vyrovnal na 1:1 na sety.

Rozhodující finálový set pak rozhodly maličkosti v neprospěch 22letého českého hráče. Palán nabídl Crawfordovi jediný brejkbol, ten ho však ve čtvrtém gemu dokázal využít. Český tenista měl k dispozici dvě šance na brejk, ani jednu však zužitkovat nedokázal, a tak musel po finále gratulovat k celkovému triumfu svému soupeři.

Na cestě do finále Palán postupně porazil čtyři soupeře. V prvním kole si poradil vcelku snadno po setech 6:2, 6:3 s domácím tenistou Nikim Kaliyandou Poonachou (861.), o to více se ale nadřel v osmifinále, kdy musel proti Japonci Rjukimu Macudovi (971.) otáčet zápas z nepříznivého stavu 0:1 na sety. Nakonec zvítězil 6:7(3), 6:4, 6:1.

Čtvrtfinále i semifinále zvládl Palán opět poměrně suverénně. Nejprve porazil Inda Dalwindera Singha (1202.) 6:3, 6:3 a ještě o jeden gem méně ztratil v duelu s Yunseokem Jangem (1618.), kterého přehrál 6:3, 6:2.

Až ve finále pak našel Palán na indickém turnaji přemožitele. Do žebříčku si za povedený turnaj český tenista připíše 16 bodů a měl by si vylepšit své žebříčkové maximum.