Stratég Pála skvěle přečetl Američanky! Holky zaslouží absolutorium, chválí Vondroušovou se Siniakovou

- Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z GLASGOW – Kapitán českého BJKC týmu Petr Pála před pátečním utkáním základní skupiny proti Spojeným státům prokázal svůj přehled. Skvěle přečetl americké tenistky a do nominace k jednotlivým utkáním zvolil hráčky, jejichž herní styl by měl na soupeřky platit. A fungovalo to, už po singlech bylo rozhodnuto! „Byla to týmová práce,“ usmíval se při hodnocení úspěšné bitvy.

„Doufali jsme, že to bude takhle probíhat. Obě holky zaslouží absolutorium,“ potěšily Pálu Markéta Vondroušová a Kateřina Siniaková, které zajistily vítězství českého týmu nad Spojenými státy už po dvouhrách.

Znovu se potvrdilo, že je Pála vynikajícím stratégem. Dlouho totiž zvažoval, koho proti Američankám do singlu nasadit. Proti Polsku totiž hrály Karolíny Muchová a Plíšková, zatímco Markéta Vondroušová a Kateřina Siniaková nastoupily do deblu. Pro duel se Spojenými státy nakonec zcela promíchal sestavou a nasadil úspěšné deblistky ze čtvrtečního souboje do singlu.

Jeho prozíravá volba přinesla českému BJKC týmu úspěch a postup do semifinále, přestože Američanky byly v utkání favoritkami.

„Markéta bránila na začátku kanonádu a pak hrála úžasně,“ vychvaloval Pála výkon Vondroušové, která sice s Danielle Collinsovou prohrávala v prvním setu 1:3, ale pak získala osm gemů v řadě. „Bylo důležité, že ji brejkla zpátky. Hrála naprosto skvěle, přišla na to, kam servírovat, a najednou měla navrch.“

Obdobně chválil také výkon Siniakové, která si poradila ve dvou setech se světovou sedmičkou Coco Gauffovou. „Věřili jsme, že Káťa je ta, která s Gauffovou vydrží hrát ve výměnách. Snažili jsme se jí říct, že do toho může jít s klidnou hlavou, protože vedeme 1:0 a kdyžtak nás čeká čtyřhra. Věděla, že může vyhrát, ale měla dost velký respekt,“ vzpomínal na chvíle před soubojem kapitán českého týmu.

Klíčové podle něj bylo především sebevědomí, které si postupem času vybudovala. „Měla celou dobu navrch. Myslím, že kdyby možná trochu dřív věřila, že to může tímhle způsobem dát, tak první set nemusel dojít ani do tiebreaku,“ poznamenal Pála s tím, že od zkrácené hry, kterou Siniaková vyhrála 7:1, česká hráčka na kurtu dominovala.

Po vyhraných singlech následovala ještě čtyřhra, do které se nikomu příliš nechtělo. Jak ale Pála upozornil, nedalo se s tím nakonec nic dělat. „Je to dané přenosovými právy. Chtěl jsem, aby se nehrálo,“ krčil rameny.

Ve čtyřhře nakonec nastoupily Muchová s Plíškovou, které měly tentokrát během dvouher volno. Podle Pály však své posazení na střídačku vzaly dobře. „Bylo to úplně v pohodě. Párkrát v minulosti se mi stalo, že se některá urazila, ale to je počáteční reakce. Když chce jít holka hrát, je to hezký. Nemůžu se na ni zlobit, když se jí nelíbí, že nenastoupí. To je holt moje rozhodnutí. Tady to vzaly úplně v pohodě,“ dodal kapitán českého týmu.

Také v sobotu jej čeká hodně složité rozhodování, koho nasadit proti silným Švýcarkám. Ty mohou postavit vedle Belindy Bencicové buď Jil Teichmannovou, nebo Viktoriji Golubicovou, která v pátek nečekaně porazila Biancu Andreescuovou. Znovu tak bude muset zvážit, která z jeho svěřenkyň by mohla na předpokládané soupeřky platit.

Nelze než doufat, že bude mít opět šťastnou ruku a znovu prokáže, že je výtečným taktikem.