BJK Cup: Češky v semifinále nestačily na Švýcarky, rozhodlo se už ve dvouhrách

- Redakce

Sobota ve skotském Glasgow patřila semifinálovým zápasům Billie Jean King Cupu. Český tým prohrál v Emirates Areně se Švýcarskem 0:2. Karolína Muchová podlehla v prvním singlu Viktoriji Golubicové dvakrát 4:6. Karolína Plíšková následně nestačila v souboji týmových jedniček na Belindu Bencicovou po setech 2:6 a 6:7(6). Postup do finále slaví kromě Švýcarska ještě Austrálie, která vyřadila domácí Britky po obrovské bitvě 2:1 na zápasy.

Český BJKC tým skončil na letošním turnaji slavné týmové soutěže v semifinále, kde nestačil na Švýcarsko. Karolína Muchová nejprve nezvládla utkání proti Viktoriji Golubicové. Se Švýcarkou, která v pátek nahradila na pozici dvojky Jil Teichmannovou a nečekaně porazila Kanaďanku Biancu Andreescuovou, česká tenistka prohrála dvakrát 4:6.

Muchová vstoupila do utkání ztrátou dvou servisů v řadě, s čímž nakonec v prvním setu nedokázala nic udělat. Sice ve čtvrté hře stáhla ztrátu jednoho brejku a v osmém gemu měla dva brejkboly, ale srovnat se jí nepovedlo a úvodní dějství ztratila.

Druhý set naopak nabídl z tohoto pohledu pořádnou divočinu, když publikum v Glasgow vidělo od třetího gemu hned pět brejků za sebou. Z této brejkované nakonec vzešla lépe Golubicová, která se ujala vedení 4:3 a čistou hrou toto vedení potvrdila. Muchová se následně marně snažila o další příležitost na returnu, Golubicová si koncovku utkání pohlídala a v desáté hře využila hned první mečbol.

„Včera jsme hrály do noci debla, šla jsem pozdě spát. Den byl dlouhý, připadala jsem si trošku staženější. Nepovedlo se mi uvolnit a hrát svoji hru. Udělala jsem hodně nevynucených chyb. Ale ona mi k nim taky pomohla, vždycky mi hodila nějaký slice pod nohy, takže hrála dobře. A já bohužel moc ne,“ řekla Muchová.

Česká reprezentantka se také vrátila k momentu za stavu 4:6 a 2:2, kdy jí rozhodčí neuznala úder u sítě. „Rozhodčí říkala, že jsem trefila míč do země nebo co. Myslím si, že jsem míč normálně poslala přes síť, i když na video jsem se nedívala. Uškodila mi, ale s tím se nedá nic dělat. Hlavně jsem mohla poprvé v zápase vést, mohla jsem se dostat na 40-0,“ vysvětlila Muchová.

Na Viktoriju Golubicovou navázala Belinda Bencicová, když ve druhé dvouhře semifinále BJKC porazila Karolínu Plíškovou 6:2 a 7:6(6). Česká tenistka měla ve druhé sadě řadu šancí, nevyužila ale ani tři brejkboly na 5:1, ani setbol za stavu 5:3 a A-40 při svém podání. Olympijská šampionka Bencicová proměnila v napínavém tiebreaku svůj druhý mečbol. Švýcarky narazí v nedělním finále na Australanky.

„Ani jsem nechtěla nastoupit. Celý týden jsem se tu cítila blbě. Ale nakonec jsem snad odehrála docela dobrý zápas. Druhý set patřil k těm nejlepším v sezoně a strašně mě mrzí, že jsem se nedostala do třetího. Hrála jsem na velké riziko. Byla jsem lepší a měla šance na 4:0 a 5:1. Je chyba, že jsem je nevyužila. Kdybych jí ještě víc utekla, situace by vypadala jinak. Na pomalejším povrchu se nedá uservírovat celý set. Zvlášť proti hráčce, která je dvanáctá na světě,“ zhodnotila zklamaná Plíšková.

Austrálie vyřadila Velkou Británii, prošla do finále
První semifinále Billie Jean King Cupu v Glasgow proti sobě svedl Australanky a domácí Britky. Duel, který musela rozhodovat závěrečná čtyřhra, se nakonec stal kořistí australského týmu, který zvítězil 2:1.

Skóre zápasu otevřela Storm Sandersová, která znovu prokázala své velké kvality. Přestože se jedná až o 237. hráčku světa, v Glasgow je velkou oporou australského týmu, což potvrdila i sobotní výhrou 6:4, 7:6(3) nad Heather Watsonovou.

Vedení pak mohla v postup přetavit Ajla Tomljanovicová, která se ale v souboji s Harriet Dartovou neprosadila. Australská jednička padla po setech 6:7(3), 2:6. Rozhodnout tak musela až závěrečná čtyřhra.

Australská kapitánka Alicia Moliková pro debl vsadila na dvojici Sandersová, Stosurová, což se ukázalo být dobrou volbou. Australanky totiž porazily 7:6(1), 6:7(5), 10:6 Britky Barnettovou s Nichollsovou a mohly se začít radovat z postupu do finále.

Billie Jean King Cup (ženy, GBR, 11 400 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Semifinále
Austrálie – Velká Británie 2:1
Storm Sandersová (237.)
– Heather Watsonová (133.) 6:4, 7:6(3)
Ajla Tomljanovicová (33.) – Harriet Dartová (98.) 6:7(3), 2:6
Sandersová, Stosurová – Barnettová, Nichollsová 7:6(1), 6:7(5), 10:6

Švýcarsko – Česko 2:0
Viktorija Golubicová (77.)
– Karolína Muchová (149.) 6:4, 6:4
Belinda Bencicová (12.) – Karolína Plíšková (32.) 6:2, 7:6(6)
Bencicová, Teichmannová – Siniaková, Vondroušová nehráno


Galerie