Suverénní průlet americkou smrští. Nikdo nečekal, že bych takhle hrála, říká Vondroušová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z GLASGOW – Na Markétu Vondroušovou je v Poháru Billie Jean Kingové zkrátka spoleh! Šikovná levoruká tenistka nasměrovala český výběr v páteční podvečer za mimořádně cenným vítězstvím, když v úvodní dvouhře proti favorizovaným Američankám nedala šanci světové čtrnáctce Danielle Collinsové (6:3, 6:3). Svou bilanci v BJKC si tím vylepšila na deset vítězství oproti jediné porážce.

Collinsová představovala skutečně velkou výzvu. Co bylo důležité si proti finalistce letošního Australian Open pohlídat?
Už jsem s ní párkrát hrála, takže jsem věděla, že to bude smršť všeho možného. Tak to i bylo. Říkala jsem si, že musím vytrvat a čekat na svou šanci. Ona pak trochu polevila a já jsem začala hrát lépe. V důležitých bodech jsem zahrála, co jsem měla. Cítila jsem se dobře, ale s ní je to strašně těžké. Ona to žene z každého míče za každého stavu, není tam moc čas na nějaké úlevy a nesoustředění.

Zkraje druhého setu ale soupeřka změnila taktiku…
Stoupla si dál, házela tam kopce, zkoušela vše možné, ale tam to moc nefungovalo. Bylo mi jasné, že přijde zpět ta smršť jejích úderů. Jsem ráda, že to takhle dopadlo, protože by to mohlo být ještě zamotané.

Jak jste na tom fyzicky?
Něco mě trošku pobolívá, ale říkala jsem si, že tady to kousnu. Tyhle zápasy jsou pro mě velmi cenné a užívám si je. Jsem ráda, že mohu takhle hrát.

Skládání sestavy pro souboj s Američankami jistě nebylo lehké…
Bylo to docela těžké. Máme tu teď čtyři super holky. Upřímně jsem na sebe byla hodně zvědavá, jak budu hrát. Říkala jsem si, že aspoň odzkouším, jak to bude vypadat. Myslím, že nikdo nečekal, že bych takhle hrála. Jsem ráda, že jsem to udržela i hlavou. Katka hrála také skvěle, ustála to. Můžeme být na sebe pyšné.

Proti Polkám i Američankám vás hnali dopředu čeští fanoušci, kteří jsou v Glasgow překvapivě dost slyšet…
Myslela jsem si, že tu bude méně českých lidí. Je to super. Hodně nám pomáhají a ženou nás dopředu. A bylo vidět, že i soupeřce to vadí.

Jak nahlížíte na velké vítězství nad Američankami, které byly favoritkami na zisk titulu?
Nikdo nečekal, že to půjde takhle dobře. Skupina byla fakt těžká. Půjdeme teď zápas od zápasu, stát už se může cokoliv. Jsme dobrý tým, uvidíme, co se bude dít.

V sobotu vás čeká semifinále se Švýcarskem, budete hrát třetí den v řadě. Program je to velmi nabitý…
Věděli jsme to. A na turnajích se hraje taky den za dnem. Hrajeme do večera, ale máme celé dopoledne na to se vzpamatovat. Zápasy začínají později, takže je to docela v poho.