Plíšková z Glasgow: o návratu do týmu, těžkém rozhodování i dávném triumfu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z GLASGOW – Poprvé od února 2019 figuruje v sestavě českého BJKC týmu také Karolína Plíšková, která má na slavnou týmovou soutěž řadu nádherných vzpomínek. Vytáhlá tenistka se významně podílela na titulech v letech 2015, 2016 a 2018, z celkových dvaceti zápasů vyhrála hned patnáct, mnoho z nich bylo klíčových. Nyní se třicetiletá Plíšková pokusí v Glasgow jako nejzkušenější z Češek pomoci reprezentaci své země k dalšímu sladkému úspěchu.

„Jsem tady teď taková stará a zkušená,“ smála se při povídání s českými novináři Plíšková, která je v Glasgow nejstarší členkou čtyřčlenného výběru kapitána Petra Pály. Bývalá světová jednička se vrátila do BJKC po více než třech letech, vůbec poprvé nastoupí do slavné soutěže pod novým názvem, jenž odkazuje na legendární Američanku Billie Jean Kingovou.

Jak prožíváte návrat do českého BJKC týmu?
Pro mě je hezké být zpátky, líbí se mi tady. Rozhodnutí bylo docela těžké. I když jsem si byla jistá, že chci Billie Jean King Cup hrát, tak ten plán nebyl vůbec lehký. Celkově to pro mě byl těžký rok, navíc na konci bylo i hodně cestování. Doufám, že tady odehraju nějaké dobré zápasy a uděláme nějaký úspěch.

Hrála jste už někdy tenis ve Skotsku?
Já jsem tady v té tréninkové hale vyhrála pětadvacítku a od té doby jsem tu nebyla. (usmívá se)

Takže máte zatím stoprocentní bilanci?
Přesně, cítím se tu jako doma! (směje se)

Jak na vás působí prostředí a kurt?
Je to podobné jako všechny halové turnaje. Někdy je to trochu rychlejší, někdy pomalejší, ale princip je stejný. Musím říct, že to není tak, že bych se tu cítila blbě. Trénovaly jsme na centru i na jedničce, kurty jsou trochu jiné.

Z tenisového hlediska jste na tom jak?
Tenisově to není úplně špatné. Z tréninku do zápasu je samozřejmě dlouhá cesta. I když může být trénink super, zápas může být blbý a naopak. Zatím jsem hrála každý den jen s Muškou (Karolínou Muchovou, pozn. red.). Soupeřky známe všechny, takže není nic, co by nás překvapilo.

Stihla jste kromě tenisových povinností i návštěvu města?
Včera jsem se byla projít na místní univerzitu, to bylo pěkné. Až na to mokré a deštivé počasí, které absolutně nemám ráda, se mi tu zatím líbí.

Zkusíte se ohlédnout za svou kariérou ve Fed Cupu, teď už Billie Jean King Cupu? Jaká pro vás zatím byla?
Myslím, že dobrá. Teďka si nevzpomínám na nějakou porážku, i když by se určitě nějaká našla. Jo, v Ostravě s Rumunskem (Plíšková má na mysli první kolo ročníku 2019, pozn. red.). Ve Fed Cupu jsem většinou hrála dobře, zvládly jsme i rozhodující čtyřhry. Ne každá holka umí singl i debl. Myslím, že mám za sebou slušné výsledky. Doufám, že na ně teď po pauze navážu.


Galerie