Konec tradičních bílých outfitů? Wimbledon je krůček od revoluční změny

- Filip Lefenda

Přijde slavný Wimbledon o jednu ze svých zažitých tradic? Podle informací listu The Daily Mail dost možná ano – i když jen částečně. Londýnští pořadatelé po sílících hlasech zvažují přehodnotit svou přísnou politiku ohledně ryze bílých outfitů. Změna by se měla týkat ženských účastnic turnaje.

Již dříve protestovala proti pravidlu jednotné barvy úborů skupina Address The Dress Code. V posledních dnech pak téma rozdmýchala třeba Judy Murrayová. „Když máte na sobě coby hráčka vše bílé a náhodou vám při hře něco unikne, nedokáži si představit více traumatizující zážitek, než je tento,“ narážela známá tenisová trenérka pochopitelně na ženské problémy spojené s menstruací.

„Jedním z největších problémů, a týkalo se to více sportů, dříve bylo ryze bílé oblečení. Myslím ale, že doba pokročila a možnosti hovořit o tomto tématu jsou větší. Skoro všechny sporty postupně přešly k barevnému oblečení,“ citoval matku dvojnásobného wimbledonského šampiona Andyho Murrayho Sportsmail.

Žena, jež v minulosti z pozice nehrající kapitánky vedla i britský reprezentační výběr v rámci Poháru Billie Jean Kingové, poukazuje na jednu důležitou skutečnost. „V dnešní době jsou všechny zápasy vysílány v televizi a na různých streamech. I proto je to něco, co je třeba zvážit. Je důležité, že máme v rozhodovací komisi mnoho žen. Ví, jaké to je potýkat se s menstruačním cyklem a chápou strach z toho, že se to někomu může stát zrovna během hraní,“ podotkla pro změnu pro The Daily Mail Murrayová.

K problému se vyjádřila také zmiňovaná Billie Jean Kingová, průkopnice ženské Tour ze sedmdesátých let. „Naše generace musela hrát pouze v bílé. Často nám to činilo starosti. Během periody je důležité, co máte na sobě. Často jsme se musely během zápasů kontrolovat,“ řekla otevřeně v rozhovoru pro CNN majitelka 39 grandslamových trofejí.

„Hráčky mají divákům přinášet zážitek, bavit je tenisem. S tím souvisí i to, aby vypadaly a cítily se dobře. Když je toto umožněno, mohou v klidu dýchat a nemusí se během každé pauzy mezi gemy kontrolovat. Je dobré, že se toto téma dostalo do popředí. Je důležité o něm diskutovat,“ apeluje osmasedmdesátiletá americká legenda, po níž byla v září roku 2020 pojmenována populární ženská týmová soutěž.

All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTC), tedy klub pořádají Wimbledon, měl po těchto prohlášeních již na dané téma zahájit diskuzi. Podle dostupných informací by hráčkám skutečně mohlo být vyhověno – alespoň tedy ve věci nošení barevného spodního prádla a šortek. Zbytek soupravy bude muset zůstat nadále bílý.