BJK Cup: Češky nebudou čelit světové trojce. Změna je to velká, hlásí Pála

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z GLASGOW – Český BJKC tým nebude muset na závěrečném turnaji týmové soutěže čelit světové trojce Jessice Pegulaové. Americká tenistka se rozhodla z Billie Jean King Cupu po velmi nepovedeném WTA Finals odhlásit. „Změna je to velká, jelikož se jedná o hráčku tak vysoko na žebříčku, která hrála dvouhru i čtyřhru na Turnaji mistryň,“ řekl k absenci americké hvězdy kapitán českého týmu Petr Pála.

Pegulaová na turnaji ve Fort Worthu doslova selhala, když prohrála všech šest zápasů. Třikrát padla ve dvouhře a stejný počet porážek si připsala i ve čtyřhře. Zcela identickou bilanci přitom měla i osmnáctiletá Coco Gauffová, která ale do Glasgow přicestovala.

„Gauffová už dnes trénovala vedle nás. Důvod odhlášení Pegulaové není znám, takže je to jedno. Pro nás je hlavní, aby všechny naše holky dorazily a byly připravené hrát,“ řekl k situaci v americké soupisce Pála.

Podle zkušeného muže na lavičce českého týmu bude sice absence Pegulaové znatelná, ale ani tak by nebylo dobré Spojené státy začít podceňovat. „Jejich tým je velmi široký, takže to nemusí být vůbec na škodu,“ připomněl špatnou formu Pegulaové a snažil se vcítit do role Kathy Rinaldiové, kapitánky amerického výběru.

„Mají další vynikající hráčku do čtyřhry Taylor Townsendovou, která byla ve finále US Open proti Báře Krejčíkové a Katce Siniakové. Může to být i nebezpečnější, jelikož holky hladce vyhrály na Turnaji mistryň proti páru Pegulaová, Gauffová. A pro Američanky by bylo velmi těžké nepostavit tak dobrý pár,“ upozornil s tím, že v sestavě Američanek jsou vedle Gauffové také Danielle Collinsová a Madison Keysová.

A nově rovněž Caty McNallyová, která nahradila právě odhlášenou Pegulaovou. Ta by také mohla být aspirantkou k tomu, aby nastoupila do čtyřhry. Byla to právě ona, kdo s Townsendovou prošel do finále US Open, k tomu je skvěle sehraná s Gauffovou. „McNallyová bude těžko hrát dvouhru. Myslím, že bude hrát Gauffová a s ní buď Collinsová, nebo Keysová. Chci se podívat na jejich zítřejší zápas proti Polkám,“ uvedl Pála.

Škoda, že holky neobhájily, mrzí Pálu
Vedle změn v sestavě soupeřek se Petr Pála pozastavil také u situace kolem Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové. České hráčky v noci na úterý prohrály finále Turnaje mistryň s Veronikou Kuděrmetovovou a Elise Mertensovou 2:6, 6:4, 9:11 a nepovedlo se jim zopakovat loňské prvenství.

„Je to hrozná škoda, že neobhájily titul. Byly velmi blízko, v supertiebreaku vedly. Nedá se nic dělat,“ připomněl pětibodové vedení českého páru.

Přestože na turnajovou trofej nedosáhly, finále je podle Pály úspěch. S ohledem na reprezentaci v BJK Cupu je sice postup do souboje o titul drobná komplikace, ale s tou se počítalo. Navíc by z tohoto hlediska nic neřešilo ani to, kdyby se Češky do finále neprobojovaly. „I kdyby holky prohrály už semifinále, stejně by tam musely kvůli pravidlu WTA ještě jeden den zůstat, takže jsem rád, že byly ve finále,“ poznamenal.

Český lodivod zároveň už vyhlíží příjezd zkušené dvojice, která by v úvodním čtvrtečním klání proti Polsku měla absolvovat závěrečnou čtyřhru. „Ráno jsem si psal s Katkou, ptala se ohledně vyzvednutí na letišti. Holky nám poslaly čísla letu, takže vím, kdy mají přiletět. Trénink máme zítra odpoledne. Uvidíme, v jakém stavu holky přiletí,“ dodal.