Murray bude pasován na rytíře! Cítím se na to ještě příliš mladý, přiznává rozpaky

- Jan Vojkůvka

Sir Andy Murray. Britský tenista se dočká jednoho z největších ocenění, jakých lze v království Velké Británie a Severního Irska dosáhnout. Na základě zařazení do novoroční listiny cti Královny Alžběty II. bude uveden do rytířského stavu.

Není příliš častým jevem, aby tak mladí sportovci byli uváděni do rytířského stavu, ale výsledky, kterých Andy Murray dosáhl a způsob, jakým tam reprezentuje svou zemi, mu vysloužily jedno z nejvyšších ocenění, kterých může dosáhnout. Po vyznamenání se bude moci pyšnit titulem rytíře a před svým jménen užívat pojmenování "Sir".

Devětadvacetiletý Murray, který vyhrál dvakrát Wimbledon, obhájil olympijské zlato a usedl na trůnu mužského tenisu, se stal nejmladším mužem a prvním aktivním tenistou, který obdržel toto ocenění.

Je to nejvyšší ocenění, jaké můžete v této zemi získat. Ale cítím se ještě příliš mladý na něco takového,“ přiznal své rozpaky šťastný Murray. „Jsem stále mladý a je tu spousta věcí, které se mohou vyvinout špatně. Mohl bych ještě dost věcí pokazit a dělat chyby. Ale snažím se dělat to, co dělám, dobře, tvrdě pracuji. Když získám nějaké ocenění nebo jsem s něčím prezentován, je to hezké, protože je to uznání za to, čemu jsem zasvětil život,“ dodává.

Společně s Murraym bude do rytířského stavu uveden také další sportovec Mo Farah, který na olympijských hrách v Riu obhájil zlaté medaile v běhu na 5 a 10 kilometrů a stal se prvním britským atletem, jenž získal čtyři zlaté olympijské medaile.