Garcíaová přehrála bez ztráty podání Sabalenkovou a jako druhá Francouzka v historii ovládla Turnaj mistryň

- Filip Lefenda

Vítězkou letošního ročníku Turnaje mistryň se v americkém Fort Worthu stala devětadvacetiletá Caroline Garcíaová (6.). Nejstarší účastnice akce pro osm nejlepších tenistek sezony přehrála ve finálovém klání 7:6(4) a 6:4 Bělorusku Arynu Sabalenkovou (7.), kterou porazila už potřetí v řadě. Garcíaová v utkání nečelila jedinému brejkbolu, přičemž sama svou jedinou příležitost na příjmu proměnila. Titul ze závěrečného podniku sezony získala po krajance Mauresmové coby druhá Francouzka v historii.

Garcíaovou po celý zápas skvěle držel servis. Jen v prvním setu z něj nasázela protivnici rovných deset es. Pozadu nezůstávala ani Sabalenková. I ona dokázala ze svého podání velmi často bodovat. A tak dospěla úvodní sada bez jediného brejkbolu do zkrácené hry. Lépe do ní vstoupila Běloruska, od stavu 2:0 ale prohrála šest výměn v řadě. Set tak po chvíli putoval po výsledku 7:4 na konto Francouzky.

Hned v úvodním gemu druhého setu se zrodil rozhodující moment. Garcíaová proměnila jediný brejkbol celého utkání a svůj náskok zvládla ve zbylém průběhu uhájit. Duel ukončila vítězka letošních podniků v Bad Homburgu, Varšavě a Cincinnati skrze druhý mečbol.

Po krajance Amélii Mauresmové se Garcíaová stala na Turnaji mistryň druhou francouzskou vítězkou v historii. Postup ze skupiny si přitom po výhře nad Američankou Gauffovou (6:4, 6:3) a prohře s Polkou Šwiatekovou (3:6, 2:6) zajistila až po dramatickém souboji s Ruskou Kasatkinovou. V přímém souboji o druhé místo ve skupině ji porazila po obratu nejtěsnějším možným rozdílem až skrze závěrečný supertiebreak 4:6, 6:1 a 7:5(5). V semifinále pak Garcíaová deklasovala 6:3 a 6:2 do té doby stoprocentní Řekyni Sakkariovou.

„Jsem velice šťastná. Bylo to šílené finále plné intenzivních výměn. Musela jsem udržet na uzdě nervy a jít za vítězstvím bod po bodu,“ ohlížela se za utkáním Garcíaová, jež si dvouhru na Turnaji mistryň vyzkoušela poprvé v roce 2017. Tehdy vypadla v semifinále.

„Jsem pyšná na práci, kterou jsem v tomto roce odvedla. Je ohromně důležité jít neustále dopředu,“ doplnila Francouzka, jež v novém vydání žebříčku WTA vyrovnala své singlové maximum – 4. příčku. Poražená finalistka Sabalenková figuruje v aktualizovaném pořadí hned za ní na 5. místě.

Turnaj mistryň, Fort Worth (ženy, USA, 5 000 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Aryna Sabalenková (7.) – Caroline Garcíaová (FRA, 6.) 6:7(4), 4:6