WTA

Šwiateková se pokusí svrhnout Lewandowského, vyzdvihuje zápas s Krejčíkovou

- Radek Štohl

Poslední zápas sezony nevyhrála. Za letošní rok přesto na sebe může být pyšná. Ženská světová jednička ve dvouhře Iga Šwiateková v probíhajícím ročníku vybojovala dva grandslamy, celkově vyhrála osm trofejí. Blýskla se famózní šňůrou bez porážky, která se zastavila na čísle 37. „Je to bláznivé," culí se sympatická Polka.

Proti Aryně Sabalenkové to nevyšlo, Šwiateková v semifinále Turnaje mistryň s běloruskou soupeřkou padla 2:6, 6:2, 1:6. Velké rozčarování však nečekejte. „Budu upřímná, na konec sezony jsem se už těšila," přiznala jednadvacetiletá tenistka.

„Z porážky jsem pochopitelně smutná, na druhou stranu mám o den oddechu navíc, to je ta pozitivnější stránka. Sezona byla ohromně intenzivní, jsem na sebe pyšná, že jsem až do jejího konce mohla hrát na solidní úrovni," pochvaluje si aktuální světová jednička.

Sezona to pro Igu Šwiatekovou vskutku byla famózní. Zde je výčet toho zásadního: 
–⁠ bilance 69 vítězství, 7 porážek
–⁠ dva grandslamy, celkově osm titulů
–⁠ vítězná série 37 zápasů v řadě, nejlepší ve 21. století
–⁠ rok 2022 zakončený se ziskem 11 085 bodů, druhý nejvyšší počet od zavedení žebříčku

„Je bláznivé, co se vlastně přihodilo, tuto sezonu si budu pamatovat napořád. Můžu na sebe být pyšná. I přes poslední porážku," zmínila nezdar se Sabalenkovou, proti které se zastavila její série vítězných zápasů nad hráčkami TOP 10. A to na čísle 15. V uplynulých 40 letech si lépe vedly jen Martina Navrátilová (20) a Steffi Grafová (17).

Iga Šwiateková v sezoně 2022 nadělila soupeřkám 22 kanárů. Za sebou zanechala i těžké zápasy „Cením si utkání s Ash Bartyovou v Adelaide (prohra 2:6, 4:6) i Uns Džábirovou ve finále US Open (vítězství 6:2, 7:6). Skvělý zápas byl i v Ostravě proti Barboře Krejčíkové," vzpomíná na velkou bitvu, kterou nezvládla poměrem 7:5, 6:7, 3:6.

Od tenisu si nyní dá zasloužený odpočinek. „Osm dní teď na něj ani nechci pomyslet, chci mít úplné volno. Bude to tak úplně poprvé, v minulosti jsem vždy měla aktivní dovolenou spojenou s památkami. Pak se pomalu vrátím do práce. Jsem šťastná, že budu mít tolik volna," těší se Šwiateková.

Skvělý tenisový rok řadí mladou Polku k favoritkám domácí ankety Sportovec roku. Velkým soupeřem bude útočník fotbalové Barcelony Robert Lewandowski, který ovládl poslední dva ročníky. „Před dvěma lety jsem skončila druhá, Lewandowski první. Jsem vážně zvědavá, jak to letos dopadne," dodala se smíchem Iga Šwiateková.