Kat Rune! Po sérii Kanaďana ukončil i šňůru Djokoviče a bude debutovat v TOP 10

- Jan Vojkůvka

Devatenáctiletý dánský mladík Holger Rune dosáhl na největší úspěch své dosavadní kariéry! Na turnaji Masters v Paříži nepoznal hořkost porážky, porazil pět hráčů z Top 10 a ve finále si vyšlápl na Novaka Djokoviče, kterého porazil 3:6, 6:3, 7:5. Runě bude díky tomu v pondělí debutovat v elitní desítce světa.

To byl ale turnaj! Holger Rune, který šel do Masters v pařížské hale Bercy v roli nenasazeného tenisty, se stal katem ambicí mnoha tenistů a také jejich vítězných sérií. Už jen výpis hráčů, které vyřadil, budí obdiv a respekt.

V prvním kole musel otáčet proti Stanovi Wawrinkovi, pak prošel přes Huberta Hurkacze a Andreje Rubljova. Ve čtvrtfinále mu za takřka rozhodnutého stavu skrečovala zraněná světová jednička Carlos Alcaraz, v semifinále pro změnu ukončil vítěznou sérii Felixe Augera-Aliassimeho... A ve finále přetnul šňůru bývalé světové jedničky Novaka Djokoviče!

Zatímco Auger-Aliassime měl před soubojem s Runem na kontě 16 výher v řadě a tři tituly za sebou, Djokovič šel do finále proti dánskému mladíkovi se sérií 20 turnajových vítězství (bez započteného Laver Cupu, s ním by to bylo 13 výher v řadě, pozn. redakce) a tituly ve Wimbledonu, Tel Avivu a Astaně. Ani to ale nestačilo.

Přestože Djokovič začal dobře a aniž by Runemu nabídl brejkbol, tak ovládl první set, ve druhé sadě zaváhal. Hned v první hře vedl při servisu soupeře 0:40 a měl tři brejkboly. Využít se mu je ale nepovedlo a v tu chvíli se momentum v utkání překlopilo na stranu Runeho.

Dán hned v dalším gemu prorazil Djokovičovi podání a druhý set posléze bez výraznějšího zaváhání doservíroval. Rozhodující dějství bylo z tohoto pohledu nejdivočejší. Djokovič se ujal vedení 3:1, o výhodu brejku ale okamžitě v páté hře přišel. Oba tenisté si následně drželi své servisy až do jedenáctého gemu, kdy se Runemu povedlo prokousat k brejkbolu a probojovat se do vedení 6:5.

Djokovič zbraně rozhodně nesložil a ve dvanácté hře si vypracoval dokonce šest brejkbolů! V koncovce se mu ale nedařilo, ani jednu z nabídnutých příležitostí neproměnil a nakonec po sedmi shodách v maratónském gemu padl.

A to už se Rune mohl začít radovat z největšího titulu kariéry! Zakončil tím veleúspěšný podzim, během něhož vybojoval také titul ve Stockholmu a k tomu se probil do finále v Sofii a Basileji. Životní forma mu navíc vynese debut v elitní světové desítce, do které v pondělním vydání žebříčku pronikne.