Juniorky na titul nedosáhly, ve finále padly s Američankami. Junioři obhájili páté místo

- Jan Vojkůvka

Juniorské týmové soutěže v turecké Antalyi jsou u konce. Během nedělního programu se české tenistky v Billie Jean King Cupu postavily k finálovému utkání proti Spojeným státům, na titul ale nedosáhly. S Američankami prohrály 0:2. Výběr českých juniorů v Davis Cupu naopak zakončil své působení v Turecku výhrou, když obhájil loňské páté místo.

Finálová porážka se Spojenými státy potkala český tým už v roce 2019. Tehdy Linda Nosková s Barborou Palicovou prohrály 1:2 na zápasy, když nedokázaly využít vedení 1:0 po vítězství Noskové nad Katrinou Scottovou.

České juniorky Lucie Urbanová (na snímku), Tereza Valentová a Magdaléna Smékalová k nedělnímu utkání šly s tím, že by rády své krajanky pomstily a naopak zopakovaly úspěch Brendy Fruhvirtové, Sáry Bejlek a Nikoly Bartůňkové, které minulý rok juniorský BJK Cup vyhrály.

To se ale nakonec nepovedlo a už po dvouhrách bylo rozhodnuto. V prvním utkání totiž Urbanová podlehla po setech 5:7, 2:6 Valerii Glozmanové, která svými výkony vytlačila ze soupisky pro singl Ivu Jovicovou. Ve druhém singlu pak Tereza Valentová nestačila na Clervie Ngounoueovou, se kterou prohrála 2:6, 3:6.

České juniorky však mohou být celkově se svými výsledky v Antalyi nadmíru spokojené. Opět potvrdily, že nastupující generace českých tenistek prakticky nemá slabý ročník. S napětím se tak dá vyčkávat, zda i trio letošních reprezentantek naváže na více než slušně rozjeté kariéry svých krajanek.

Junioři obhájili páté místo
Vítěznou tečku za letošním juniorským Davis Cupem zaznamenali Petr Brunclík, Maxim Mrva a Filip Hanzelín. České trio po neúspěchu ve čtvrtfinále s Američany dokázalo vyhrát oba zápasy o umístění a obhájilo loňské páté místo.

V nedělním duelu v Antalyi se Češi vypořádali s Australany, které porazili 2:1 na zápasy. Rozhodovat přitom musela až závěrečná čtyřhra.

V úvodním singlu získal první bod na konto českého týmu Filip Hanzelín, který porazil 7:5, 7:6 Thomase Gadeckiho. V následném utkání Maxim Mrva nestačil na Charlieho Camuse, se kterým prohrál dvakrát 4:6 a na kurt tak musely vyrazit deblové dvojice. Důvěru dostal Hanzelín spolu s Petrem Brunclíkem, kteří porazili 6:2, 6:3 Camuse s Haydenem Jonesem.

Juniorský Davis Cup si nakonec podmanila Brazílie, která ve finále porazila Spojené státy 2:0 na zápasy.