Menší turnaje mi dodávají sebevědomí, vysvětluje Thiem nabitý kalendář

- Jan Vojkůvka

Jméno Dominica Thiema se šíří tenisovou veřejností nejen z hlediska velmi úspěšného a nadějného mladíka, který se usazuje v elitní desítce světového žebříčku, ale také v souvislosti s trochu nerozumnou prací s kalendářem. Proč tak vlastně činí?

Třiadvacetiletý Rakušan patří k hráčům, kteří objíždí tolik turnajů, kolik jim jen čas a síly dovolí. Už v uplynulé sezoně se představil na nejvíce turnajích z širší tenisové špičky a jeho 27 podniků se trochu neblaze projevilo na energii, která mu zkrátka docházela.

Docházela mu hned dvakrát a to při Wimbledonu a turnajích po něm nadcházejících a podruhé na konci sezony, kdy výpadky v prvním nebo druhém kole rozhodně nebyly výjimkou. Byla to daň za to, že dřel, jak jen mohl, vyhrál čtyři turnaje a na dalších dvou byl ve finále, vyhoupl se až na sedmé místo světa a premiérově si zahrál na Turnaji mistrů.

Mohlo by se zdát, že s takovými úspěchy nyní začne více kalkulovat s účastmi na turnajích, ale opak je pravdou. Jak jsme již informovali, i v novém ročníku má velmi nabitý program a jako jeden z mála absolvuje před Australian Open hned dva turnaje a to v Brisbane a Sydney. Proč ale tak činí?

Na začátku roku je důležité odehrát nějaké zápasy, je to přeci jen už nějaký měsíc a půl, co jsem hrál poslední duel,“ vysvětluje australskému deníku The Age rozhodnutí, proč využije před prvním grandslamem obou příležitostí k hraní na turnajích. „V Brisbane bude turnaj hodně silný a může se stát, že vypadnu hodně brzy. A je důležité si před Australian Open zahrát trochu více zápasů,“ vysvětluje.

Utkání hraje Thiem skutečně hodně, v roce 2016 sehrál 121 střetnutí, hrál Davis Cup, objel 27 turnajů a v sezoně nadcházející nechce ze své aktivity nijak polevit. „Jsem typ hráče, který potřebuje hrát spoustu zápasů a také potřebuji hrát na menších turnajích, abych si dodal sebevědomí před většími událostmi,“ dodává.

Sebevědomí, sebedůvěra a úspěchy na menších turnajích. To jsou důvody, proč Dominic Thiem objíždí mnohem více destinací, než by potřeboval. Výhry na menších turnajích mu mají pomoci uspět na turnajích větších. Logická úvaha, která však s sebou přináší otázku, zda je to ku prospěchu? Ostatně, na konci sezony 2016 jsme viděli onen negativní dopad, který jeho kalendář má...