Rozpaky před Turnajem mistrů. Zkusím to, pokud se nic nepřihodí, mlží Nadal

- Jan Vojkůvka

Senzační první třetina roku, zranění a těžký návrat na dvorce, triumf na Roland Garros, další zranění a rozpačitý závěr sezony. Turbulentní rok Rafaela Nadala, který měl i příjemné netenisové starosti, když se na začátku října stal poprvé otcem, nemůže být divočejší. Jeho návrat na kurty po více než měsíci mu navíc přinesl poměrně velké zklamání, když v pařížské hale Bercy prohrál hned první zápas a před Turnajem mistrů se tak nenachází v ideálním rozpoložení.

Není divu, že Nadala trápí v závěru sezony velké rozpaky. Vždyť vstup do sezony měl jako ze snu. Vyhrál tři turnaje v řadě včetně Australian Open, k tomu došel do finále v Indian Wells... Ale přišla únavová zlomenina žebra, takřka dvouměsíční herní pauza a na oblíbené antuce to nebylo ani zdaleka ono.

Přesto triumfoval na Roland Garros a na titul hodlal útočit i na Wimbledonu. Do semifinále proti Nicku Kyrgiosovi ale nenastoupil kvůli problémům s břišním svalem. A od té doby to herně není ono. Vypadl hned v prvním zápase v Cincinnati, pak v osmifinále na US Open...

Samozřejmě, ve svých myšlenkách byl se svou manželkou, která se potýkala s rizikovým těhotenstvím. Tenis po jeho srpnovém comebacku byl spíš na druhé koleji. A není divu, že po vyřazení v New Yorku spěchal domů na Mallorku, ze které si pouze odskočil k rozlučkové čtyřhře po boku loučícího se Rogera Federera.

Čekalo se, že po narození syna, kdy jej veškeré starosti o ženu i dítě opustily, dokáže navázat na úspěšné turnaje z první poloviny roku. Jenže se tak nestalo a na Masters v Paříži prohrál s Tommym Paulem 6:3, 6:7, 1:6.

„Potřebuji víc času na okruhu. Je pravdou, že posledních pět měsíců jsem na okruhu nestrávil dost času,“ hledal důvody pro své selhání, které sám popsal tak, že si vítězství proti Paulovi nezasloužil. „Nemyslím tím jen zápasy, ale pobyt na okruhu, na tréninku s kluky. To je to, co potřebuju,“ podotkl Nadal.

Jistě, vracet se na okruh po více než měsíční pauze, a ještě s vědomím, že zdraví v posledních měsících zrovna Nadala nepodrželo, je dost obtížné. Možná i z toho důvodu ohledně své účasti na Turnaji mistrů, kam se druhý hráč světa s předstihem kvalifikoval, trochu mlžil.

„Zkusím to,“ ujistil své fanoušky, že udělá, co bude v jeho silách, aby se dostal v Turíně na kurt. „Pokud se nic nestane, pokud se budu cítit dobře,“ přemítal a nechal si otevřená vrátka pro případnou možnou absenci.

Rozhodně však odmítá, že by chtěl předčasně sezonu ukončit. Jeho záměrem je na italském ATP Finals hrát, byť si je vědom, že stát se může cokoliv. „Mám šanci tam být o něco dříve než obvykle a mít nějaké tréninky. Chci si dát hlavně příležitost užít si další Turnaj mistrů. Člověk nikdy neví, kdy bude poslední, obzvlášť v mém věku. Takže udělám maximum, abych hrál a užil si to,“ dodal.