Češky v Antalyi vybojovaly postup do semifinále! Daviscupový výběr čtvrtfinále nezvládl

- Jan Vojkůvka

Juniorské týmové soutěže v turecké Antalyi přinesly v pátek pouze poloviční radost. Zatímco české hráčky v BJK Cupu navázaly na úspěšnou základní skupinu a poradily si s Tureckem, juniorský daviscupový výběr po senzačních výkonech ve skupině nezvládl čtvrtfinálový souboj se Spojenými státy.

Petr Brunclík, Maxim Mrva a Filip Hanzelín dokázali v základní skupině dominovat, když všechny tři zápasy vyhráli 3:0. Nebylo tak divu, že do čtvrtfinále proti Spojeným státům šli čeští mladíci v rolích mírných favoritů. Tuto pozici ale na kurtu nepotvrdili.

Žebříčkové postavení českých i amerických juniorů zdánlivě naznačovalo, že by se mělo jednat o vyrovnanou bitvu s nejistým výsledkem. Po výkonech obou týmů v základní části se ale přeci jen dalo směle hovořit o tom, že české trio se zařadilo mezi spolufavority celého turnaje.

Američané, kteří ve skupině vyhráli dva zápasy, načež padli s Japonskem, však byli v pátek trochu jiného názoru. Napřed totiž Kaylan Bigun porazil Petr Brunclíka 6:1, 6:4 a následně Alexander Razeghi udolal Maxima Mrvu dvakrát 7:5. Zatímco tak Spojené státy pronikly do semifinále, na český výběr čekají pouze souboje o konečné páté místo. Což je pro Brunclíka, Mrvu a Hanzelína velké zklamání.

Český tenis se však během pátečního programu v Antalyi přeci jen dočkal i radostnějších chvil. Postaraly se o ně Lucie Urbanová, Tereza Valentová a Magdaléna Smékalová, které rovněž prošly základní skupinou se třemi výhrami a na své výkony dokázaly navázat i ve čtvrtfinále.

V souboji s domácím Tureckem byly Češky obrovskými favoritkami, což také na kurtu Duygu Aksita potvrdily. Urbanová za 62 minut deklasovala Deniz Dilekovou 6:1, 6:2 a za pouhou hodinu pak smetla po setech 6:1, 6:1 z dvorce Valentová Duru Sokeovou. K závěrečné čtyřhře následně české tenistky už nenastoupily.

V semifinále si české trio zahraje proti Japonkám, které rovněž ve dvouhrách posbíraly dva body proti Australankám a zajistily si postup.