Denní menu, 4.11.2022: Gengel prosvištěl do semifinále challengeru! Vondroušová v derby přehrála Palicovou

- Redakce

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou uzavřely své působení v základní skupině Turnaje mistryň v americkém Fort Worthu dalším vítězstvím. Rozjeté Češky, které měly už před utkáním jistý postup do semifinále, ztratily jen tři gemy s domácími hvězdami Coco Gauffovou a Jessicou Pegulaovou. Páteční program odstartoval z českého pohledu už v noci, kdy se v australském Sydney na kurt vydal Marek Gengel. Český tenista ztratil v souboji s Adamem Waltonem pouhé dva gemy a poprvé v kariéře postoupil do singlového semifinále na ATP Challenger Tour. Turnaj ITF W100 v anglickém Shrewsbury nabídl další české derby, tentokrát se spolu ve čtvrtfinále střetly Barbora Palicová s Markétou Vondroušovou. Výhru ve třech setech a postup do semifinále vybojovala favorizovaná Vondroušová. Kvalifikantka Tereza Smitková postoupila už do semifinále na pětadvacítce v Trnavě.

Češi v akci

Vondroušová uspěla v derby s Palicovou
Markéta Vondroušová (121.) se před finálovým turnajem Billie Jean King Cupu dostává do formy. Vítězka čtyřhry na turnaji ITF z minulého týdne zvládla vybojovat třetí singlovou výhru od svého návratu ze zranění, když v českém derby na halové stovce v Shrewsbury porazila Barboru Palicovou (226.) 4:6, 6:4, 6:1.

Palicová, jež v osmifinále vyřadila Karolínu Muchovou, přitom v první polovině střetnutí předváděla parádní tenis a nad Vondroušovou vedla už 6:4, 3:1. Od tohoto skóre ale začala dvorci vládnout nasazená osmička, která českou kvalifikantku ve zbytku klání porazila 11:2 na gemy a zaslouženě vybojovala postup do semifinále.

V něm se bývalá světová čtrnáctka střetne s nasazenou jedničkou Anhelinou Kalininovou (49.) z Ukrajiny.

Voráčová uspěla v deblovém derby
Do semifinále čtyřhry na velkém halovém turnaji ITF v Shrewsbury proti sobě nastoupily dvě české tenistky. Spokojenější nakonec byla Renata Voráčová, když spolu s Francouzkou Jessikou Ponchetovou udolaly česko-polskou dvojici Jesika Malečková, Katarzyna Kawaová 4:6, 6:2 a 10:3. Ve finále můžou Voráčová s Ponchetovou narazit na Markétu Vondroušovou a Miriam Kolodziejovou, které odehrají své semifinále až v sobotu.

Gengel v Sydney dominoval, je poprvé v semifinále
Marek Gengel (377.) se na challengeru v Sydney prezentuje výbornou formou a za své výkony je odměněn premiérovým postupem do semifinále! Český tenista na australském turnaji poprvé v kariéře zvládl čtvrtfinálový duel, když deklasoval domácího Adama Waltona 6:2, 6:0.

Sedmadvacetiletý Gengel v utkání nečelil ani jednomu brejkbolu, na returnu se prosadil pětkrát a duel ovládl za pouhých padesát minut.

Postupem do semifinále si Gengel vylepšil svůj doposud nejlepší výsledek, kterým bylo čtvrtfinále z letošního challengeru ve švýcarském Bielu. Zároveň si výrazně vylepší své žebříčkové maximum, když v pondělí bude figurovat nejhůře na 319. místě světa.

V dalším kole čeká na Gengela další australská překážka, kterou bude 478. hráč světa Marc Polmans.

Smitková si poradila s nasazenou pětkou
Kvalifikantka Tereza Smitková (492.) i nadále válí na halové pětadvacítce ve slovenské Trnavě, kde neztratila set ani v pátém utkání! Zkušená Češka přehrála v pátečním čtvrtfinále nasazenou pětku Leu Boškovičovou (264.) po hodině a 18 minutách dvakrát 6:3, k postupu si pomohla i šesti esy. Osmadvacetiletá Smitková se může těšit na semifinále proti turnajové sedmičce Janě Fettové (276.) z Chorvatska.

Hrdinková v Antalyi postupuje
Denise Hrdinková (860.) zvládla na turnaji ITF v turecké Antalyi i další překážku a vybojovala postup do semifinále. Osmá nasazená si v pátek poradila s domácí Basak Eraydinovou (943.), kterou porazila ve třech setech 6:3, 1:6, 6:2 a může se těšit na duel s turnajovou jedničkou Anastasiou Zolotarevovou (280.).

Nicod dohrál ve čtvrtfinále
Turnaj ITF V Heraklionu skončil pro Jakuba Nicoda (1729.) ve čtvrtfinále. Český tenista nestačil na Dána Elmera Mollera (866.), kterému za stavu 3:6 a 2:4 duel skrečoval.

ATP/WTA

Turnaj mistryň, Fort Worth (ženy, USA, 5 000 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Skupina Rosie Casalsové
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Gauffová, Pegulaová (obě USA) 6:2, 6:1

Turnaji mistryň se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Challengery

NSW Open, Sydney (muži, AUS, 53 120 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
MAREK GENGEL (377.) – Adam Walton (AUS, 465.) 6:2, 6:0

Yokohama Keio Challenger (muži, JPN, 53 120 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
Fudžiwara, Imamura (JPN) – Ferreira Silva (POR), KOLÁŘ bez boje

ITF World Tennis Tour

W100 Shrewsbury (GBR, ženy, 100 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
BARBORA PALICOVÁ (226.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (121.) 6:4, 4:6, 1:6

Semifinále čtyřhry
Ponchetová (FRA), VORÁČOVÁ – Kawaová (POL), MALEČKOVÁ 4:6, 6:2, 10:3

4th W25 EMPIRE Women's Indoor 2022, Trnava (ženy, SVK, 25 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
TEREZA SMITKOVÁ (492.) – Lea Boškovičová (CRO, 264.) 6:3, 6:3

Semifinále čtyřhry
K. Kužmová (SVK), SISKOVÁ – Chudejová, Marušinová (SVK) 6:2, 6:2
ŠALKOVÁ, ŠTRUPLOVÁ – Makarovová (-), Robbeová (FRA) 4:6, 4:6

M15 Heraklion (muži, GRE, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
JAKUB NICOD (1729.) – Elmer Moller (DEN, 866.) 3:6, 2:4 skreč Nicod

Antalya Series (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
DENISE HRDINKOVÁ (860.) – Basak Eraydinová (TUR, 943.) 6:3, 1:6, 6:2