Češi v akci: Štěpánek ubojoval výhru, v Aucklandu Češky postupují

- Jan Vojkůvka

Tereza Martincová s Barborou Štefkovou úspěšně vstoupily do kvalifikačních bojů v novozélandském Aucklandu, kde postoupily do druhého kola. První zápas nové sezony čekal také Radka Štěpánka, který plní roli druhého nasazeného v kvalifikaci v katarském Dauhá a Italem Giustinem odehrál třísetovou bitvu.

Turnaj v Aucklandu, dotovaný 250 tisíci dolary, ve své kvalifikaci přivítal hned dvě české tenistky, které na Novém Zélandu startují svou přípravu směrem ke kvalifikaci na Australian Open. A obě byly na úvod nové sezony úspěšné.

Barbora Štefková nedala žádnou šanci Brazilce Goncalvesové, kterou porazila hladce 6:1, 6:3. Naopak Tereza Martincová se na postup pořádně nadřela. soupeřkou ji byla Britka Laura Robsonová, s níž se na kurtu trápila dvě a půl hodiny. Nakonec ale dokázala soupeřku udolat 6:3, 5:7, 7:6 (v tiebreaku 10:8), přičemž v průběhu rozhodující sady prohrávala 0:3 a dokonce už 3:5, ale Robsonová nedokázala doservírovat a následně ve 12. gemu neproměnila tři mečboly.

Vstup do kvalifikace čekal v dopoledních hodinách také na Radka Štěpánka, který zahajuje novou sezonu v katarském Dauhá. Český veterán plní roli favorizovaného druhého nasazeného, avšak los neměl úplně nejsnadnější, když se musel popasovat s nevyzpytatelným Italem Giustinem. A že to bude náročný duel potvrdil už první set.

Štěpánek sice vybojoval první brejk, ale o výhodu brejku rychle přišel a nakonec i celou úvodní sadu prohrál 5:7. Zkraje druhé sady se dostal opět do problémů, když ve druhé hře přišel o servis a prohrával už 1:4. Dokázal se ale vrátit do zápasu, dvěma brejky otočit vývoj a ač původně sadu nedoservíroval, nakonec Giustina udolal 7:5. V rozhodujícím setu pak už byl Štěpánek po celou dobu o krok napřed, dokázal Giustina obrat o podání hned v prvním gemu a po následné výměně servisů v šestém a sedmém gemu dotáhl zápas k vítězství 6:4.

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, tvrdý povrch, 1 237 190 USD, 1. kolo kvalifikace)
RADEK ŠTĚPÁNEK (107.) - Lorenzo Giustino (ITA, 213.)

ASB Classic - Auckland (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, 1. kolo kvalifikace)
BARBORA ŠTEFKOVÁ (163.) - Paula Cristina Goncalvesová (BRA, 183.) 6:1, 6:3
TEREZA MARTINCOVÁ (162.) - Laura Robsonová (GBR, 221.) 6:3, 5:7, 7:6 (8)