Bojovně naladěný Djokovič: Doufám, že jim ještě chvíli budu dávat na zadek

- Jan Vojkůvka

Přestože nemohl Novak Djokovič v této sezoně odehrát tolik turnajů, kolik by chtěl, i tak patří mezi nejlepší hráče světa. To potvrzuje především ve druhé polovině roku, kdy na turnajích (nepočítaje Laver Cup) vyhrál 17 zápasů v řadě. A pevně věří, že ještě nějaký čas dokáže bojovat proti největšímu soupeři, kterým je zub času.

Djokovič hraje v pařížské hale Bercy teprve svůj desátý turnaj v této sezoně. Je jasné, že nebýt rozhodnutí neočkovat se proti covidu, akcí by absolvoval mnohem více. Australian Open, US Open, Masters v Indian Wells, Miami, Cincinnati či Montrealu – to jsou namátkou největší turnaje, které musel vynechat.

Přesto dokázal získat čtyři tituly. Vedle prvenství ve Wimbledonu, za které nezískal žádné body, si podmanil Řím, Tel Aviv a Astanu. I díky tomu si vysloužil již patnáctou účast na závěrečném Turnaji mistrů.

Pouze tím potvrzuje, že i v pětatřiceti letech patří k absolutní špičce, stejně jako Rafael Nadal, s nímž (a s Rogerem Federerem) vládl mužskému tenisu více než celou dekádu. Toto trio stanovilo mnoho rekordů, které se zdají být v tuto chvíli nepřekonatelné. Sám Djokovič si ale nemyslí, že by vydržely na věčné časy.

„Jakkoliv to vypadá, že rekordy, které jsme stanovili, bude ohromně obtížné překonat, vždy je možné, že je někdo prolomí,“ řekl srbský tenista Eurosportu. A zmínil především jednoho hráče, u něhož očekává v budoucnu velké věci.

„(Carlos) Alcaraz rozhodně vypadá jako někdo, kdo má v úmyslu v nadcházejících letech tenisu dominovat,“ upozornil Djokovič, který však stále věří, že bude ještě několik sezon dostatečně konkurenceschopný, aby to Alcarazovi, a komukoliv dalšímu, zkomplikoval.

„Je dobře, že se objevují nějaké nové tváře, sám se ale nehodlám ještě vzdávat. Určitě jim chci dávat na zadek tak dlouho, jak to jen půjde! Někdy nakopou do zadku oni mě, ale doufám, že méně než já je,“ dodal se smíchem.

Djokoviče čeká ve čtvrtek odpoledne v Paříži utkání třetího kola proti Rusovi Karenu Chačanovovi.